Ремонт-Р - Замок пральної машини не розблокувується - як діяти

Замок пральної машини не розблокувується - як діяти

Замок пральної машини не розблокувується - як діяти

Якщо після закінчення циклу прання, пральна машина не відчиняє дверцята, скоріше всього сталась поломка. У цій статті ми розповімо про причини заміни, а також корисні поради по експлуатації замку ПБЛ.

Як влаштовані дверцята пральної машини

Дверцята люка пральної машинки складаються з пластикових обідків, якими оточене скло люка. Встановлюються ці обідки за допомогою саморізів та спеціальних засувок. Щоб зручно було змінювати ручку, зніміть дверцята з петель, розкрутіть шурупи, від'єднайте обідки один від одного. До однієї з половинок кріпиться ручка, а до неї приєднано язичок, що фіксує дверцята в корпусі.
Заміна ручки в дверцятах
Коли замінюєте ручку, запам'ятайте всю послідовність дій, щоб потім при складанні не було зайвих запчастин та болтиків. Замалюйте або фотографуйте кожен крок.
Коли завершите процес встановлення нової ручки, увімкніть пралку та запустіть найкоротшу програму, щоб перевірити, чи все правильно зроблено. Важливо, щоб дверцята не тільки блокувалися при включенні програми, але і добре фіксувалися.
Блокування дверцят пралки може бути і в тому, що в замок потрапили речі при завантаженні. Смикати і виривати дверцята не потрібно. Зніміть верхню кришку пралки, попередньо вимкнувши її від мережі, потім знайдіть зачіп, використовуючи викрутку, зніміть його.
Щоб зробити всі ці дії машинку, необхідно нахилити. Нахиляючи переконайтеся, що в ній немає багато води, тому що вода потрапить на модуль керування та модуль згорить. Ремонт буде не особливо вигідним, адже модуль дуже дорогий, а ремонт коштує грошей.

Основні причини, чому не відкриваються дверцята пральної машини

Основна причина виходу пошкоджень – збої в роботі пристрою, який відповідає за автоматичне блокування люка або несправність ручки дверцят прання.
Коли причиною несправності є пристрій блокування люка (ПБЛ), то це не піддається ремонту, пристрій ПБЛ потрібно міняти повністю.
Замок ПБЛ
Поширені причини, чому дверцята пралки не відкриваються:
  • Наявність води в баку. У такому разі, блок керування машини блокує дверцята поки вода повністю не піде з бака. Аби розблокувати дверцята, потрібно злити воду за допомогою зливного фільтра. Як правило, встановлений у нижній частині пралки під пластиковою панеллю.
  • Засмічення зливного фільтра. Щоб злити воду з машинки, потрібно відкрутити кришку фільтра проти годинникової стрілки, злити воду. Якщо рівень води в баку досягає певного мінімуму — можна почути клацання запірного механізму люка. Після цього легко відкривайте дверцята, діставайте білизну з машини. Наявність води у баку після завершення прання сигналізує про проблеми в роботі системи зливу.
  • Пошкодження ручки дверцят люка пральної машини. Якщо дверцята в пральній машині, а ручка дверцят бовтається, маючи надто вільний хід, значить зламано кріплення на ручці. Насамперед, потрібно вимкнути пралку з розетки. Якщо ручка зламана, більшість моделей можна відкрити за допомогою капронової мотузки. Потрібно вставити мотузку в щілину біля замку дверцята, а потім протягнути по краю люка, акуратно потягніть у протилежний від замка бік. Мотузка може потягнути клямку замка і дверцята відчиняться.
  • Пошкодження замка дверцят. У випадку, коли ручка люка справна, вода в машинці відсутня, але дверцята не відчиняються? Ймовірно, несправний замок дверцят. Причини несправності: підгоряння контактів або механічне зношування механізму. Як відкрити машину, якщо замок пошкоджений? Можна натиснути, і постукати по кришці люка, щоб замок "розклинило", а дверцята відчинилися. Якщо це не спрацювало, потрібний виклик майстра. Фахівець зможе демонтувати несправний замок — відчинити дверцята.
  • Зламаний електронний блок керування. Іноді причина може бути і в електронному модулі керування, що не вимикає пристрій блокування люка пральної машини. Щоб відкрити дверцята при несправному модулі керування, вимкніть машинку на 5 хвилин з розетки, після чого дверцята повинні відчинитися. 
Для заміни ПБЛ потрібно зняти верхню кришку машинки, відкрутіть шурупи, що тримають пристрій блокування люка. Відкрутити шурупи можна тільки відкривши заблоковані дверцята. Це можливо, нахиливши машинку, а рукою розблокувавши дверцята вручну. Після чого зніміть хомут, що фіксує люк. Потім від'єднайте праву частину люка. В отвори, що утворилися, повинна пройти рука, для зняття саморізів. Зніміть ПБЛ, замініть його на новий. Знімаючи замок, запам'ятайте або замалюйте послідовність, в якій ви проробили всю роботу для зняття замка, щоб потім не забути.
 
Зробивши необхідну роботу потрібно перевірити, чи правильно встановили ПБЛ. Увімкніть пральну машину в мережу, виберіть коротку програму і запустіть її, машинка повинна заблокувати дверцята, закінчивши прання через декілька хвилин дверцята розблокуються.

Як відкрити дверцята пральної машини, послідовність дій

Зупинитися пралка може посередині циклу прання, під час віджиму або полоскання і при цьому двері агрегату залишаться заблокованими. Буває й таке, що машина закінчити процес прання, а дверцята залишаться зачиненими. Не важливо, в який момент машинка зупинилася, головне не застосовувати силу, щоб відкрити її дверцята. Адже наслідком ваших зусиль може бути зламана ручка. Це все одно не дасть результату, дверцята залишаться зачиненими. Ви просто отримаєте додаткові витрати, адже доведеться купувати нову ручку.
Зберігайте спокій і дослухайтеся до деяких корисних порад:
  1. По завершенню прання, машинка зливає всю воду, зупиняється і через хвилину дверцята автоматично відкривається. У деяких моделях може знадобитися більше часу, близько п'яти хвилин. Рекомендуємо перевірити, чи не залишилася в машинці вода. Є такі моделі машинок, особливо нові, у яких із заводу запрограмовано відкриття люка, лише коли всередині бака немає води. Це запобіжний захід, щоб уникнути потопу. У такому випадку потрібно скористатися спеціальною програмою «Злив води».
  2. Якщо описана вище порада не допомогла впоратися з цим завданням, вимкніть техніку на півгодини. Потім знову увімкніть пралку в розетку. Іноді буває, що у роботі пристрою може статися збій у роботі плати управління. Вимкнення дозволяє перевантажити машину та усунути збій.
  3. Якщо процес прання закінчено, а люк не відкривається, спробуйте знову запустити прання. Машинка запрограмована так, що перед тим, як розпочати прання, вона перевіряє заблокований люк чи ні. Якщо ви зловите цей момент, то вам вдасться відкрити двері і програма запуску автоматично вимкнеться.
Якщо все вище описане не допомогло, а дверцята залишилися закритими, швидше за все, ваша пральна машина зламана, її потрібно відвести в сервіс і викликати майстра для ремонту додому.
 
Давайте спробуємо розібратися в причинах виходу з ладу машинки та методах виправлення. Але, все ж таки кращий помічник – це майстер.
 
Виробник при розробці своїх продуктів продумує все до дрібниць. Тому і передбачені всі програми для блокування дверцят, але завод передбачає і те, що дверцята пральної машини можна відчинити вручну. Для цього є спеціальний трос біля лючка зливу води.
Зливний фільтр
Дуже часто допомагає у разі заблокованих дверцят відключення побутового приладу від мережі.
 
Практично в кожній машинці на передній панелі внизу, там, де зливний лючок є тросиком оранжевого кольору. Саме цей трос відповідає за ручне відкриття люка машинки.
 
Але, можливо, і така модель, в якій немає помаранчевого тросика. У такому разі вам доведеться зняти передню панель пралки. Далі нахиліть пристрій назад, це відсуне барабан від передньої стінки машини. Після цього спробуйте дістати фіксатор замка і відведіть його убік, щоб розблокувати люк.
 
Не забувайте, пралка – це чутливий побутовий прилад, тому якщо у вас немає впевненості в тому, що справитеся з цими діями, то найкраще віддати машинку в сервіс або запросіть майстра.
 
Справа в тому, що якщо ви не впораєтеся з цим завданням, доведеться купувати ручку і проводити її заміну.
Рука відкриває дверцята пральної машини

Чи можна відкрити машину, якщо вимкнули електрику

Бують випадки, коли увімкнули прання — електроенергію відключили. Причиною буває ситуація, а також відсутність світла кілька годин. У такому разі залишати білизну в машинці не рекомендуємо.
Більше проблем виникне з пральною машиною, яка має фронтальне завантаження. Адже в такій машинці якщо зникло світло, дверцята відкрити неможливо, навіть якщо докладати зусиль. Адже все запрограмовано таким чином, що якщо в пральці є вода, дверцята не відкриються, це дозволить уберегти вас від потопу. З цієї причини не можна відкривати люк вручну, якщо не впевнені, що в машинці відсутня вода.
Пралка з відкритими дверцятами

Корисні поради

1. Якщо пральна машина не відкривається, візьміть інструкцію, перегляньте докладні дії, коли заблоковані дверцята.
Інструкція до пральної машини
2. Перегляньте чи злита вода повністю з пральної машини.
3. Розблокувати дверцята можна знеструмивши машинку.
4. Перевірте працездатність пристрою блокування люка або ручку пральної машини.
5. Якщо пралка заблокувала дверцята через вимкнення електрики, то необхідно спочатку переконатися, чи є вода в машинці, і тільки тоді відкривати замок.
6. Якщо ви не маєте впевненості в тому, що самі зможете впоратися із заміною ПБЛ або ручки, то краще не беріться, а відразу зверніться до сервісного центру. Адже якщо при самостійному ремонті щось піде не так, доведеться заплатити більше, ніж одразу викликати майстра.
Машина завантажена білизною
 

Автор: Майстер Плюс

Фото: