Ремонт-Р - Ремонт магнетрона мікрохвильової печі

Ремонт магнетрона мікрохвильової печі

Ремонт магнетрона мікрохвильової печі

Магнетрон — це пристрій, що генерує необхідну для роботи лампи частоту. Завдяки магнетрону мікрохвильова піч розігріває їжу. Якщо в мікрохвильовій печі зламався магнетрон, це говорить про те, що пристрій не працює або працює погано. Ми поговоримо про причини несправностей і як замінити на новий магнетрон.

Що таке магнетрон і як він працює

Абревіатура «НВЧ» означає «надчастотне випромінювання». Принцип роботи мікрохвильової печі: їжа нагрівається під впливом хвиль із частотою 2,4 МГц. Вони нагрівають зовнішній шар страви та проникають на максимальну глибину 3 сантиметри, а також нагрівається і внутрішній простір.
При увімкненні приладу, частки прискорюються — поляризують молекули води в нагрітій чаші та вирівнюють їх по лініях електромагнітного поля. Цей рух нагріває продукт.
У більшості моделей мікрохвильових печей магнетрон вбудований у центр бічної або верхньої панелі за стінкою корпусу та підключається до двох штирків. Працюючи, магнетрон випромінює мікрохвилі основної частоти та цілий діапазон вторинних частот. Для адаптації магнетрона до робочої камери передбачено хвилевід. Це металева трубка, прилаштована до магнетрона. Через багаторазові відбиття від стінок хвилеводу, хвилі частот компенсують одна одну або загасають, не дійшовши до виходу.
Магнетрон у мікрохвильовій печі
Магнетрон у мікрохвильовій печі
Магнетрон є основним елементом для роботи мікрохвильової печі. Це електронна лампа, що генерує мікрохвильове випромінювання. Принцип роботи ґрунтується на взаємодії магнітних полів — вони генерують високочастотні коливання, що нагрівають робочу камеру.
Пристрій та принцип роботи магнетрона в мікрохвильовій печі:
  1. Анодний блок. Встановлюється у сильному магнітному полі. Він створюється постійними магнітами.
  2. Між катодом та анодом відбувається дія, яка створює електричну напругу.
  3. Електрони катода рухаються до анода — їхня траєкторія змінюється магнітним полем, вони повертаються до катода.
  4. При певних значеннях магнітного та електричного полів відбувається таке: електрони описують коло, проходять через анод і повертаються до катода.
  5. Електрони, що виходять з катода, замінюють ті, які утворили ланцюг.
  6. Цей рух викликає постійні високочастотні вібрації. Вони пов'язані з хвилеводом магнетрона.

Основні несправності магнетрона

Якщо при увімкненні мікрохвильової печі, покладена в неї, їжа не нагрівається, причина – вихід із ладу магнетрона. При цьому може горіти світло у робочій камері, обертатися поворотний стіл. Як правило, магнетрон виходить з ладу через його зношення або порушення користувачем правил експлуатації пристрою.
Магнетрон в мікрохвильовій печі
Магнетрон 

Спад тиску

Оскільки магнетрон є електровакуумним діодом, він не працюватиме без вакууму. Вакуум необхідний, щоб електрони могли безперешкодно відокремлюватися від гарячого катода. Розгерметизований магнетрон не підлягає ремонту, його необхідно замінити.

Дефекти

Кришка магнетрона створює електричний зв'язок у стінках хвилеводу і захищає місце холодного зварювання, «запаювальне» вакуумну трубку — вал. Якщо пошкоджений ковпачок, особливо, якщо він розплавився або має отвір, його необхідно замінити. Якщо ковпачок не тріснув, а просто на ньому утворився нагар, спробуйте почистити його дрібнозернистим наждачним папером. Для його заміни потрібно взяти панельку або виготовити її самостійно з електролітичного конденсатора відповідного діаметра. Як правило, посадкові місця однакові всіх магнетронів. Однак дуже важливо використовувати ковпак потрібної висоти — він не повинен бути вищим за старий. Недотримання цих вимог може призвести до дисбалансу всієї системи, і вам все одно доведеться повністю замінити магнетрон.

Пошкоджений магніт

Анодний блок магнетрона розташований між магнітами. Електромагніти чи постійні магніти створюють магнітне поле, паралельне осі магнетрона. Створюване ними магнітне поле впливає на електрони й направляє їх по спіралі. Це створює спіральну хмару, що обертається, між анодом і катодом. При пошкодженні магніту, магнетрон не підлягає ремонту, потрібна повна заміна. Єдиним винятком є зламаний верхній магніт. Його можна замінити аналогічним. Водночас не варто довіряти сумнівним рекомендаціям в Інтернеті про можливе відновлення магніту підклеюванням.

Загальне зношення

Якщо мікрохвильова піч має довготривалий термін служби, всі її елементи фізично зношені. 

Проблеми з перехідними конденсаторами

Перехідні конденсатори утворюють НВЧ-фільтр для захисту від проникнення НВЧ-випромінювання від магнетрона. Цілісність конденсатора можна перевірити, вимірявши опір між корпусом магнетрона. Конденсатор справний, коли його опір збільшується від нуля до нескінченності за кілька секунд. Вихід з ладу конденсатора призводить до виходу з ладу магнетрона. За певних навичок можна спробувати замінити конденсатор. Для цього знімаємо кришку фільтра та відкушуємо кусачками контакти корпусу дросельної заслінки. Потім свердлом на 3 мм просвердліть отвори навколо конденсатора. Вийміть фільтр із корпусу, розмотуючи його по одному витку, збільшуючи довжину контакту. Потім потрібно акуратно зачистити контакти ножем або наждачним папером.
Після встановлення нового конденсатора в корпус фільтра закріпіть його гвинтами. Потім з'єднайте контакти так, щоб вони не торкалися стінок коробки та закрийте кришку фільтра. При заміні конденсаторів не можна використовувати звичайний припій. У цьому випадку необхідно використовувати припій або контактне зварювання. Однак треба розуміти, що таку роботу краще довірити професійним майстрам. Крім того, в цьому випадку оптимальним рішенням все ж таки буде повна заміна магнетрона.

Обрив нитки

Якщо нитка магнетрона пошкоджена, елемент не підлягає ремонту. У таких ситуаціях потрібна лише повна заміна магнетрона. Перевірити нитку можна мультиметром. Для цього потрібно поставити тестер у режим опору. Потім відключіть одне з'єднання магнетрона від ланцюга та перевірте стан з'єднань. При пошкодженні нитки мультиметр покаже опір від двох до трьох Ом. Якщо нитка обірветься, тестер покаже "нескінченність", тому що немає реакції на дотик.

Чи можна відремонтувати магнетрон у домашніх умовах

Для діагностики магнетрона НВЧ необхідно:
  1. Візуально огляньте духовку. Ковпачок може прогоріти та пошкодити захисну слюду.
  2. Послухайте, як працює пристрій - чи немає тріску та іншого шуму фону?
  3. Зніміть захисну кришку та виміряйте опір на контактах магнетрона.
  4. Вона має бути меншою за 1 ОМ.
  5. При високих налаштуваннях, проблема в перегоранні нитки напруження.
  6. Виміряйте опір між корпусом та виходом магнетрона.
  7. При відхиленні від прийнятих значень, необхідно замінити прохідні конденсатори.
Згорілий магнетрон
Згорілий магнетрон
При виході з ладу магнетрона, краще звернутися до професійних майстрів сервісного центру. У них є необхідний досвід та знання. Крім того, вони оснащені необхідними інструментами для діагностики та ремонту будь-якого обладнання. Майстри проводять комплексну діагностику пристрою та встановлюють причину несправності.
Відмовтеся від самостійного ремонту та запросіть кваліфікованого майстра, який має навички та досвід ремонту побутової техніки.
Зверніть увагу, що кожна мікрохвильова піч повинна обслуговуватися, зберігатися та використовуватись відповідно до стандартів, вказаних виробником. У більшості випадків оптимальна точність означає, що пристрої служать на порядок довше, а збої не доставляють незручностей, ні за часом, ні по грошах.

Заміна магнетрона в мікрохвильовій печі

  1. Зніміть кришку мікрохвильової печі.
  2. Надалі високовольтний конденсатор необхідно розрядити, оскільки в ньому може залишитися заряд 2000 В.
  3. Від'єднайте дроти від конденсатора та високовольтного трансформатора.
  4. Акуратно відкрутіть гвинти, що утримують хвилевід і магнетрон на місці.
  5. Поділіть складання деталей магнетрона до того часу, поки наконечник не вийде з хвилеводу.
  6. Щоб уникнути пошкодження магнетрона, слід користуватись обережно і не вдаряти його верхньою частиною об інші частини.
  7. При заміні нової деталі необхідно правильно розмістити ущільнення магнетрона
  8. Після остаточної установки варто звернути увагу на НВЧ-зонд, щоб не було витоку НВЧ, який не повинен перевищувати 5 мВт/см 2 .
  9. Для уникнення люфтів між хвилеводом і магнетроном слід усунути, встановивши кріпильні гвинти.
Не у всіх мікрохвильових печах є зручний доступ до магнетрона, іноді доводиться розбирати дно духовки. Це призводить до того, що «домашній майстер» забуває, що де було. Щоб це вимкнути, потрібно перед демонтажем усе сфотографувати.

Автор: Майстер Плюс

Фото: