Ремонт-Р - Тарілка для мікрохвильової печі

Тарілка для мікрохвильової печі

Тарілка для мікрохвильової печі

Мікрохвильовка (НВЧ-піч) — це універсальна електротехніка, яка за допомогою надвисокочастотних хвиль підігріває їжу. Одним із найважливіших її елементів є тарілка, яка обертає вироби, рівномірно нагріваючи чи розморожуючи їх. Водночас вона найчастіше пошкоджується, ламається або ж навпаки припиняє функціонувати. Аби уникнути неочікуваної поломки важливо знати про можливі причини виходу з ладу піддону та вміти їх швидко усувати.

Види тарілок для мікрохвильовок

Прийнято поділяти універсальні тарілки за двома параметрами — за діаметром і типом вузла сполучення з куплером.
Діаметр тарілок для сучасних мікрохвильових печей варіюється в межах від 24.5 до 36 см. Малопотужна техніка побутового використання комплектується універсальними тарілками найменших діаметрів — 24,5, 25,5 та 27 см. Тарілка для мікрохвильовки 28 см переважно йде у базовій комплектації потужнішої побутової техніки.
Що ж до різновидів тарілок за типом вузла сполучення, то виділяють тарілки під куплер і під ролери. Перші мають три виступи в поверхні, що дозволяють надійно закріпитися в куплері. В основному куплер має вигляд крильчатки, але в деяких моделях печей може бути квадратним. Його головна задача — передавати від приводу крутний момент до тарілки. Куплер виготовлений із міцного пластику, здатного витримувати навіть найбільші теплові навантаження.
Хрестоподібні ролери
Хрестоподібний ролер для мікрохвильовки
Дещо старішим типом кріплення вважається сполучення під хрестоподібні ролери. Завдяки роликовому кільцеві, забезпечується надійна робота тарілки. Адже воно запобігає її ковзанню.
Відповідно до типу кріплення тарілки поділяються на піддони:
  • з гладкою поверхнею;
  • з боковими ніжками та виступами в центрі;
  • з виступом у центрі, але без бокових ніжок;
  • з виступами й  у центрі, і збоку.
Варто звернути увагу, що підбирати нову тарілку рекомендується такої ж моделі як і заводської комплектації.
Тарілки для мікрохвильовки
Види кріплення тарілок для мікрохвильовок

Не крутиться тарілка мікрохвильовки: причини поломки

Причини несправностей можна поділити на 2 групи — механічні або технічні.
Механічними є:
  1. Неправильна фіксація тарілки в муфті. Зокрема, після миття.
  2. Занадто велика за діаметром тарілка. У разі купівлі посудини невідповідного розміру, вона буде впиратися у внутрішні стінки мікрохвильовки та не здатна буде нормально крутитися. 
  3. Перевантаження тарілки їжею. Занадто велика кількість їжі на тарілці може чинити опір електромотору обертання піддону. Як наслідок — він буде не здатний обернути важку тарілку.
  4. Нехтування базовими рекомендаціями з догляду за технікою. Час від часу потрібно протирати елементи мікрохвильової камери, аби запобігти накопиченню бруду та жиру. В іншому випадку — вони заважатимуть нормальному функціонуванню техніки.
А ось технічні несправності пов’язані насамперед із поломкою внутрішніх елементів мікрохвильової печі. Якщо ж механічні можна швидко усунути, то технічні вимагають негайної заміни деталі. Найпопулярніші технічні причини, що не дозволяють тарілці обертатися:
  • вихід двигуна з ладу;
  • зламана шестерня редуктора;
  • порвана обмотка двигуна;
  • пошкоджена муфта обертання;
  • замикання в ланцюзі живлення;
  • перегоріла лампочка.
У разі підозри виникнення будь-якої технічної поломки, варто негайно звернутися за консультацією зі спеціалістом. Оскільки навіть невелика поломка внутрішнього елемента може стати причиною перегорання НВЧ-печі загалом.

Як підібрати тарілку для НВЧ-печі?

Перший етап — дізнатися розмір куплера

Якщо потрібна універсальна тарілка для мікрохвильовки, то перед тим, як купувати таку запчастину, потрібно дізнатися точні розміри куплера. Це необхідно для того, щоб тарілка оберталася рівномірно та без перешкод. Для цього слід виміряти діаметр куплера. Якщо ж такої можливості немає, варто взяти модель старої тарілки за приклад або ж куплер і проконсультуватися з досвідченим майстром із підбору запчастин.

Другий етап — підібрати розмір тарілки та її модель

За потреби заміни старого піддону на новий необхідно виміряти діаметр тарілки для мікрохвильовки. За відсутності такої можливості (приміром, коли тарілка для мікрохвильової печі розбилася) можна виміряти відстань від куплера до зовнішньої стінки техніки та помножити на два.
Універсальним варіантом для заміни є купівля тарілки з таким самим розміром. Якщо це неможливо, то краще звернути увагу на моделі з меншим діаметром, а не навпаки. Однак варто зважати, що менший за розміром піддон не гарантуватиме повної передачі крутного моменту та рівномірного нагрівання їжі.
Тарілка в мікрохвильовці
Тарілка для мікрохвильовки

Третій етап — звернути увагу на виробника

Не менш важливим параметром, на який потрібно зважати, є вибір виробника оригінальної продукції. Оскільки на ринку сучасних запчастин нерідко можуть траплятися підробки продукції відомих брендів, то слід купувати змінні елементи саме в спеціалізованих магазинах.

Де купити тарілку для мікрохвильової печі?

В інтернет-магазині «Майстер Плюс» розміщений широкий каталог тарілок для мікрохвильовок з універсальними параметрами та доступними цінами.
«Майстер Плюс» — це насамперед:
  • швидка доставка за 1–2 дні по всій Україні;
  • оригінальна продукція від світових виробників;
  • швидке та якісне обслуговування клієнтів.
Купити тарілку для мікрохвильовки можна онлайн чи зателефонувавши менеджеру. Спеціалісти нашого сервісу проконсультують за потреби та допоможуть оформити замовлення.



Автор: Майстер Плюс