Ремонт-Р - На речах після прання залишається багато ворсу. Як боротись?

На речах після прання залишається багато ворсу. Як боротись?

На речах після прання залишається багато ворсу. Як боротись?

Коли ми дістаємо з пральної машини чисту, щойно випрану білизну — все вкрите дрібними частинками пуху, ворсинок та тканини. Іноді здається, що позбутися ворсу неможливо (особливо, якщо йдеться про темні речі). Але після прочитання цієї статті, як прибрати ворс з одягу, у вас не виникне проблем із цим. Як позбутись ворсу в домашніх умовах?

Причини появи ворсинок на одязі після прання

Поширеною причиною появи ворсу після прання в машині є неправильне завантаження. Якщо рівень води занадто високий, білизна надто сильно переміщається в баку — утворюється ворс. Якщо низький рівень води, перевантажена машина не зможе випрати одяг.
Вибір занадто довгого циклу прання для вовняного типу тканини, призведе до додаткового зношення одягу та утворення ворсу. Якщо ворс не потрапив у фільтр для ворсу машини або не зникає разом із водою для полоскання, ворс на одязі залишиться у машині. Хоча сушка часто видаляє частину ворсу, і після завершення циклу залишається деяке сміття.
Фільтр ворсу в пральній машині
Фільтр ворсу в пральній машині
Рушники, фланелеві тканини та бавовняний трикотаж утворюють ворсинки. Змішування світлого одягу з темним одягом призведе до того, що в результаті вийде ворс протилежних кольорів. Правильне сортування зменшить кількість ворсинок та продовжить термін служби вашого одягу.
Використовуйте рекомендовану виробником кількість миючого засобу, щоб зменшити накопичення ворсу. Додавання надто великої кількості відбілювача, зробить тканину безворсовою. Якщо додати занадто багато миючого засобу, на одязі утворюється біла плівка, яку часто беруть за пух. Занадто велика кількість пом'якшувача тканини робить одяг жорстким, викликає хімічну реакцію з миючим засобом та залишає білий наліт.
Причини появи ворсу на одязі після прання:
● У барабані можуть залишатися ворсинки під час прання деяких матеріалів, наприклад, після вовни та інших ворсових матеріалів
● Також забуті в кишенях речі, такі як папір, серветки, чеки, бирки тощо можуть залишитися в барабані, на одязі всередині барабана.
● Ворс може залишатися на білизні під час поточного або наступного циклу прання, це особливо помітно при пранні контрастної білизни, наприклад, світлої після темної або темної після світлої.

Як зменшити кількість ворсу в пральній машині

Як прати, щоб не було ворсу? Якщо ви навчитеся видаляти ворсинки з пральної машини, вам більше не доведеться турбуватися про це. Декілька порад:
● Регулярно очищуйте машину. Запускайте цикл без прання кожні три місяці і додайте чашку спиртового оцту, щоб запобігти скупченню ворсинок та бруду на деталях машини. Очищайте ворсовий фільтр після кожного прання, пилососити треба кожні два тижні та протирайте вологим паперовим рушником.
● Згадайте, з яких тканин «з'являються» ворсинки. Перед пранням прополощіть одяг із тканин, які утворюють найбільшу кількість ворсу, або, що ще краще, випрати його вручну. Це може зайняти трохи більше часу, зате після прання ваш одяг не буде покритий ворсом, і вам не потрібно його повторно прати. При пранні нового одягу з бавовняних тканин та м'якого трикотажу утворюється багато ворсу.
● Скоротіть час сушіння до мінімуму. При сушінні утворюється багато пуху і ворсу, тому краще дати одягу висохнути звичайним шляхом. 

Як прибрати ворс після машинного прання

Якщо ви виявите на своєму одязі після прання ворсинки, ви завжди можете пройтися по ньому валиком, який видалить більшу частину ворсинок, що прилипли до тканини в процесі прання.
Засоби для видалення ворсу з одягу
Засоби для видалення ворсу з одягу 
Що робити, якщо у вас немає спеціального валика:
1. Серветки з олією
Серветки з віскози просякнуті білим масляним складом, що не залишає слідів на тканині.
Така серветка знімає статичну електрику з одягу та запобігає прилипанню до неї дрібного ворсу.
Прості у використанні, на відміну від аерозолів, вони є гарним доповненням до списку обов'язкових речей, які вам потрібні.
2. Вологі серветки
Покладіть при пранні в барабан пральної машини кілька звичайних вологих серветок – і ви одразу відчуєте різницю.
При чищенні одягу волога серветка «тягне» на себе ворс і шерсть свійських тварин.
3. Оцет
Оцет не тільки має антистатичний ефект, але й робить ваш одяг більш сяючим після прання.
Додайте 100-125 мл оцту у відсік для миючих засобів, і ваш одяг після прання буде в ідеальному стані.
4. Не забувайте періодично очищати пральну машину від налиплих ворсів. Для цього можна купити спеціальний гумовий м'ячик, який поміщається в барабан разом із білизною.
Не рідше одного разу на місяць очищайте фільтр та барабан спеціальним розчином.
Як правило, видаляти ворсинки зі свіжого одягу — важко, однак, це можливо. Тепер ви знаєте, як забрати ворсинки з одягу. Тому, якщо ви зіткнулися з такою необхідністю, просто скористайтеся перерахованими способами: серветками з олією, вологими серветками, оцтом і регулярно чисткою.

Автор: Майстер Плюс

Фото: