Ремонт-Р - Що стає причиною того, що мікрохвильова піч погано гріє?

Що стає причиною того, що мікрохвильова піч погано гріє?

Що стає причиною того, що мікрохвильова піч погано гріє?

Мікрохвильова піч вже давно популярна серед користувачів, як будь-яка інша побутова техніка. Сьогодні такий пристрій є практично на кожній кухні. Однак, як і вся інша техніка, такий прилад може давати збої і часто бувають ситуації, коли мікрохвильова піч погано гріє. При цьому всі інші режими (обертання тарілки, світло, розморожування) можуть добре працювати.
У цій статті ми розберемо основні причини того, чому мікрохвильова піч погано гріє.
Принцип роботи мікрохвильової печі
СВЧ-піч є приладом, основна функція якого це розігрів їжі. Крім цієї функції, таку техніку можуть використовувати і для приготування продуктів. Працює за рахунок електромагнітних хвиль.
Конструкція печі є досить простою. Складається вона із трансформатора, магнетрона, панелі керування, дисплея, таймера та інших додаткових дрібних елементів. Основна деталь пристрою - це магнетрон або як його ще називають НВЧ-генератор. Саме завдяки йому створюється потік мікрохвильового випромінювання з допомогою магнітного поля. Таким чином, усередині приладу з'являється тепло та відбувається підігрів їжі.
Потужність НВЧ-пристроїв коливається від 500 до 2500 Ват. Всі сучасні мікрохвильові печі мають регулятор, за допомогою якого можна самому вибирати потужність роботи приладу. Є кілька видів печей – з грилем, конвекцією чи соло.
За типами виділяють такі типи пристроїв: під керуванням магнетрону інверторного або трансформаторного. Перший різновид вважається більш прийнятним і довговічним, пристрій легший за вагою, його період експлуатації довший.
Причини відсутності нагріву продуктів
У чому причина того, що погано гріє мікрохвильова піч?
Часто мікрохвильова піч може виглядати повністю працездатною, але при цьому не виконувати свою основну функцію - підігрів продуктів харчування. Причини несправностей можуть бути такі:
Перепади електричної напруги. Мікрохвильова піч функціонує при стандартній напрузі в 220В. Якщо воно нижче, або відбуваються різкі перепади, то їжа просто не готуватиметься або підігріватиметься.
podklyuchenie-cherez-rele-napryazheniya
Вибір неправильного режиму. Іноді, користувачі дуже неуважні через швидкий темп життя, і можуть навіть не помітити, що техніка стала працювати не так, як раніше. Найчастіше бачачи, що прилад перестав працювати, користувач відразу шукає майстра, який допоміг би вирішити цю проблему. Але, перш ніж це робити, потрібно уважно оглянути техніку, можливо, ви просто неправильно нею користуєтеся або вибираєте не той режим.
Наприклад, якщо ви натиснули режим розморожування, то очевидно, що суп ваш не розігріється.
regulyator-moshchnosti-v-polozhenii-razmorozki
Втрата герметичності між дверцятами та корпусом приладу. З часом експлуатації, кріплення на дверцятах пристрою втрачає свою щільність та еластичність.
neplotno-zakryvaetsya-dverka
Через порушення непроникності між ними хвилі не зможуть повною мірою прогріти їжу.
Несправність одного із елементів внутрішнього пристрою. Враховуючи те, що НВЧ-піч не дуже складний прилад, в порівнянні з рештою побутової технікою, все ж таки іноді поломки дрібних елементів усередині неї можуть стати причиною неякісного підігріву продуктів.
Самостійне усунення простих несправностей
Якщо ви точно визначили, що мікрохвильова піч стала погано гріти, можна спробувати самостійно вирішити таку несправність. Але перед тим, як починати вживати якихось заходів, точно переконайтеся в тому, що причина якої мікрохвильовка слабо гріє, досить проста. При будь-якому розборі техніки ми все ж таки радимо звернутися до грамотного фахівця. Адже в будь-якому сервісі вам проведуть якісну та найголовніше безпечну діагностику.
До простих видів поломок відносять: заміна дверного гачка, усунення проблем з напругою та мережевим кабелем, перезавантаження мережі. Ці несправності можна спробувати полагодити самому. Але потрібно пам'ятати про заходи безпеки та вимкнути побутовий прилад із розетки, працювати лише сухими руками та зі справними інструментами.
Якщо у вашому будинку є проблеми з напругою, то радимо встановити стабілізатор живлення, тоді пічка завжди працюватиме при потрібній напрузі.
Якщо Ви включаєте кілька електроприладів одночасно, це також може спричинити погане нагрівання їжі або його відсутність. Потрібно знизити навантаження на проводку, тоді функціонування печі прийде до норми. При поломці клямки дверцят, допускається підкрутити болти для кращого її прилягання.
Вихід з ладу магнетрону
magnetrony
 Якщо всі перераховані вище рекомендації не дали бажаного результату, значить причина того, що мікрохвильова піч довго гріє або не гріє взагалі, знаходиться набагато глибше - всередині конструкції мікрохвильової печі. Частою причиною того, що впала потужність мікрохвильової печі, є поломка магнетрона або його прилеглих елементів. Деталь може вийти з ладу через довгий період експлуатації, при неправильному використанні, порушенні з'єднань між елементами магнетрона, конденсатора та іншими запчастинами.
Основні ознаки несправності генератора – нагар на стінках порожнини печі, дзижчання та деренчання приладу, при роботі видає сильне гудіння, вібрацію. Страви не нагріваються до потрібної температури. У такому випадку, піч необхідно віддати до сервісного центру для заміни даного компонента мікрохвильової печі.
Поломка конденсатора
vysokovoltnyy-kondensator
Високовольтний конденсатор використовується для накопичення, що продукуються магнетроном, електромагнітних хвиль. При поломці такої запчастини, пічка не нагріватиме їжу або виконуватиме свою функцію через раз. У такій ситуації прилад дзижчатиме і вібруватиме.
Вихід з ладу трансформатора
silovoy-transformator
Крім магнетрона, конденсатора, запобіжника та електродвигуна з вентилятором, в електричний ланцюг роботи приладу входить ще один елемент під назвою трансформатор. Він бере участь у генеруванні електромагнітного випромінювання. Високовольтний трансформатор живить ланцюги з'єднання з магнетроном за допомогою двох дротів. Причиною виходу з ладу трансформатора може бути нестабільність напруги, зношування обмотки. У цьому випадку прилад виробляє недостатню кількість хвиль для нагрівання. Їжа залишатиметься холодною.
Явними ознаками поломки такої деталі є запах гару при роботі печі, гудіння.
Несправність інвертора
Такий вид поломки відноситься тільки до мікрохвильових піч з генератором інверторного типу, що виконує функцію енергоефективності, більш довговічний. Іноді може давати збій у роботі та споживати більше енергії, ніж необхідно. При виявленні такого дефекту необхідно терміново звернутися до майстра.
Догляд та правила поводження з мікрохвильовою піччю
Щоб забезпечити мікрохвильовій печі довгу і стабільну роботу, дотримуйтесь елементарних правил догляду та експлуатації.
Використовувати лише спеціальний посуд. Поміщати їжу в мікрохвильову піч можна лише у спеціальному посуді. Це може бути посуд із таких матеріалів, як кераміка або жароміцне скло. У жодному випадку не можна розігрівати їжу в металевих тарілках, через це пічка може зламатися.
Не включати мікрохвильову піч без продуктів усередині. Електромагнітні хвилі, які випромінюються всередині приладу, повинні поглинатися, тому якщо ви включаєте прилад порожнім, хвилі продовжать рухатися по камері печі, пошкоджуючи внутрішні її елементи. Так комплектуючі зношуватимуться набагато швидше.
Крім правильного використання техніки, не забувайте доглядати її і тримати її в чистоті. В ідеалі потрібно чистити пристрій після кожного приготування їжі, але якщо ви не хочете цього робити, використовуйте спеціальні кришки для накриття їжі. Однак мити мікрохвильову піч періодично все одно потрібно. Робити це можна за допомогою мильного розчину, тільки стежити, щоб вода не потрапляла всередину самої конструкції.
tarelka-i-rollery
Дотримуючись правильного догляду та всіх правил використання, ваша пічка прослужить вам ще не один рік!
 

Автор: Майстер Плюс

Фото: