Ремонт-Р - Мультиварка не вмикається - що робити?

Мультиварка не вмикається - що робити?

Мультиварка не вмикається - що робити?

Мультиварка це новий прилад на кухні. Він з'явився в нашому побуті зовсім недавно і замінив плиту і частково духовку. Даний прилад за своєю конструкцією не є складним, тому багато компонентів в ній немає і особливих несправностей теж не повинно бути, але все ж очікувано. Найпоширеніша проблема, що може трапитися, це мультиварка не вмикається. Чи можна усунути проблему?

Користуючись мультиваркою необхідно дотримуватися всіх правил експлуатації

Яким би приладом ви не користувалися у себе на кухні, ви повинні користуватися ним відповідно до інструкції, що додається до нього.
Інструкція по користуванню мультиваркою
В мультиварці дуже важливо виконувати всі дії в правильній черговості.
1. Перше, що вам потрібно зробити - визначитися з тим, що хочете приготувати, вибрати рецепт, і покласти всі потрібні продукти в каструлю.
2. Чашу мультиварки поміщаємо в прилад.
Чаша мультиварки
3. Перевірте, включили ви прилад і чи налаштували правильно. Якщо все правильно, то можна запускати прилад в роботу
Обрана програма готування
Будьте уважні! Якщо ви заливали воду, або засипали продукти, а чаша вже була в мультиварці, і випадково пролили воду або крупа потрапила всередину самого приладу, то необхідно спочатку все прибрати. Протерти і висушити, якщо пролили воду, і тільки тоді вмикати прилад.
Бувають такі випадки, коли ви все приготували, вибрали програму і увімкнули прилад, але він вимкнувся набагато раніше, ніж це передбачалося програмою. Причин на це кілька, про них ми розповімо нижче:
- ви неправильно підібрали програму або не дотрималися рецептури. Це може бути, що ви налили більше води, або поклали більше продуктів;
- на ТЕН мультиварки потрапили продукти або щось інше, і це заважає роботі приладу;
- давно не чистили клапан, через який з приладу виходить пара;
- на поверхні чаші є пошкодження, а мультиварка розумний прилад;
- може бути, при збиранні приладу була допущена помилка, так званий брак. Може бути, проблема в роботі термодатчика.
Якщо підтвердиться, що проблема дійсно в термодатчикові, то не потрібно тягнути час, розбираючись, що до чого, а відразу шукайте сервісний центр, щоб виправити проблему.
Термодатчик мультиварки
Будьте уважні і не використовуйте прилад, якщо він працює не коректно.

Як розшифрувати помилки мультиварки

Всі мультиварки розроблені таким чином, що у них всіх є екран, на якому ви бачите час, приготування, це в найпростіших моделях, якщо моделі крутіші, то там може виводитися ще і додаткова інформація.
Іноді бувають ситуації, коли на екрані замість звичного, вам часу з'являються незрозумілі літери і цифри. Насправді це коди помилок. Вся техніка, яка працює на електроніці, запрограмована таким чином, щоб підказати користувачеві, якщо в її роботі стався збій, в чому шукати проблему.
Код помилки на табло мультиварки
Деякі коди помилок виробник пише в інструкції до приладу, але не завжди, і не всі виробники. Як правило, всі розшифровки цих кодів мають фахівці на сервісних центрах. Є й ті коди помилок, що вже стали відомі і споживачеві, їх можна знайти в мережі Інтернет.
Коли на екрані мультиварки висвічується помилка, то потрібно спочатку подивитися чи є така помилка в інструкції до приладу, якщо немає, пошукайте в Інтернеті. Якщо ви не знайшли нічого, то як би вам не хотілося, але звернутися доведеться до фахівця. Адже використовувати пристрій ви не будете.
При виборі сервісного центру варто враховувати деякі нюанси. Наприклад, сервіс повинен бути надійним і перевіреним. Тобто, вам його порадили знайомі або ви бачите, що про нього є багато позитивних відгуків. І ви точно знаєте, що там працюють професіонали своєї справи.

Чищення мультиварки

При використанні мультиварки, як би ви акуратно не користувалися нею, проливається молоко або суп, розсипаються крупи і все це може потрапляти на нагрівальний елемент мультиварки. А таке насправді не бажано залишати без уваги, і якщо таке буде постійно продовжуватися, то прилад може не вмикатися, погано гріти або при його роботі будуть присутні запахи горілого. Всього цього не буде, якщо ви періодично будете проводити чищення мультиварки. Якщо ви бачите, що мало зовнішнього прибирання приладу, а залишки продуктів потрапили всередину, без розбирання не обійтися. Але, робити це повинна людина, яка має хоча б мінімальні знання про те, як працює електричний прилад, і як його розібрати. Як почистити мультиварку:
1. Відключіть прилад від мережі, переверніть його дном догори. Візьміть викрутку і відкрутіть болти, на яких кріпиться дно мультиварки. Зверніть увагу, є такі моделі, в яких дно кріпитися на засувках. Знявши дно, ви побачите, скільки всього там накопичилося. І відразу буде зрозуміло, чому в роботі приладу були збої.
Розбираємо мультиварку
Знімаємо дно мультиварки
2. Далі вам потрібно зняти ТЕН і почистити його. Будьте обережні і уважні, запам'ятовуйте, які дроти, як були приєднані. Якщо ви не можете запам'ятати візуально, то замалюйте собі або сфотографуйте.
Тени для мультіварок
3. Якщо забруднення дуже сильні, то можливо доведеться ще й корпус зняти і почистити. Але, дивитися потрібно буде по ситуації.
4. Після очищення переконайтеся, що всі деталі чисті, а найголовніше сухі і зберіть все, так як було.

Потрібно нести мультиварку в сервісний цент чи ні

Якщо ви помітили, що щось недобре в роботі своєї помічниці, то не панікуйте, заспокойтеся, зберіться і логічно подумайте. Можливо, нічого страшного не сталося, і ви даремно панікуєте і поспішаєте в сервісний центр. Є проблеми, які можна усунути без втручання майстра:
Звертаємо увагу на мережевий шнур
спробуйте увімкнути прилад в іншу розетку, все може бути, розетка могла зламатися;
- добре огляньте шнур, можливо, десь відходить і тому прилад не працює;
- ще раз прочитайте інструкцію, може ви щось робите не так;
- уважно перегляньте прилад, можливо в нього потрапила вода і вам необхідно буде його гарненько просушити.
Більш детальну інформацію про те, що робити, якщо в середину приладу потрапила вода, чекайте в наших наступних статтях.

Заміна термозапобіжника

Дуже часто проблемою того, що мультиварка відмовляється коректно працювати є перегорілий термозапобіжник. Запобіжник виходить з ладу з наступних причин:
- у вас в будинку часто бувають перепади напруги в електричній мережі;
- або ж був неправильний режим роботи приладу.
Якщо виникли проблеми з термозапобіжником, то його потрібно не замислюючись змінити на новий. Інакше можуть виникнути більш серйозні несправності в приладі.
Виконати заміну можна і самому, але тільки в тому випадку, коли ви хоч трохи розбираєтеся в техніці і електриці. Для цього буде потрібно розібрати прилад аналогічно тому, як ми розбирали для чищення. Далі необхідно перевірити, чи надходить живлення на клемну коробку самого приладу. Якщо живлення присутнє, відключаємо прилад від мережі і омметром перевіряємо цілісність дротів, що йдуть до нагрівача. Будьте уважні. В розрив одного з проводів вставлений термозапобіжник і прикріплений затискачем до корпусу піддону. Якщо цей провід не продзвонюється мультиметром, значить проблема знайдена.
Провід з термозапобіжника
Згорілий запобіжник обкушують, а новий кріплять за допомогою затискних кліпсів. Не забувайте, новий запобіжник за параметрами повинен бити точнісінько, як той, що згорів.
Але, якщо ви поняття не маєте, як це зробити, то не ризикуйте - викличте спеціаліста або відвезіть прилад в сервісний центр.
Як бачите нічого страшного в тому, що в роботі мультиварки стався збій, немає. Але, ігнорувати не потрібно такі речі. Будьте уважні до роботи своєї техніки, і вона вам буде вірним помічником довгі роки.
Вдалих вам покупок!

Автор: Майстер Плюс

Фото: