Ремонт-Р - Як правильно транспортувати холодильник?

Як правильно транспортувати холодильник?

Як правильно транспортувати холодильник?

У нашій рубриці корисних статей ми вже розкрили багато цікавих тем про побутову техніку, її ремонті, експлуатацію тощо. Але, ось є ще цікаві питання і про те, а як бути, якщо техніку потрібно перевезти? Правила транспортування будуть прямо залежати від того, який прилад вам потрібно буде транспортувати. Звісно, всім зрозуміло, що мова буде йти про великогабаритну побутову техніку. Ми вже раніше опублікували статтю на тему перевезення пральної машини. У даній статті мова піде про правила транспортування холодильника.

Правила перевезення холодильника

Холодильник в заводской упаковке
Найлегше транспортувати холодильник відразу після покупки. Вся справа в тому, що у нього є заводська упаковка і він надійно в ній зафіксований, крім того практично всі магазини пропонують доставку їх машиною. Це дуже зручно, адже машини спеціально обладнані під транспортування великогабаритних побутових приладів.
У разі якщо ви вирішили перевозити холодильник самостійно, використовуючи свій автомобіль, то важливо знати деякі правила перевезення.
1. Холодильник необхідно перевозити у вертикальному положенні.
2. При перенесенні холодильника, компресор повинен знаходитися завжди в нижній частині.
3. Коли здійснюєте навантаження і розвантаження холодильника ні в якому разі не беріть його за дверцята.
4. Зверніть увагу всі знімні частини в холодильнику потрібно зняти і перевозити окремо, якщо не хочете так робити, то вони повинні бути надійно зафіксовані всередині холодильника.
Сьемные части внутри холодильника
5. При транспортуванні холодильника потрібно надійно закріпити компресор.
6. Здійснивши навантаження холодильника, закріпіть його надійно в машині.
7. При перевезенні холодильника, потрібно дбайливо і акуратно вести машину. Якщо ви знаєте добре дорогу до місця, куди буде перевозитися холодильник, то краще вибрати найкращий шлях, нехай це буде довше, ніж короткими стежками, але це буде надійно.
8. Після доставки холодильника не варто його відразу вмикати. Нехай постоїть трохи, годин 3 - 5. Потім увімкніть його.
Як бачите правила транспортування не так вже й складні, але якщо їх дотримуватися, то після перевезення холодильника з місця на місце він буде працювати без всяких перебоїв і проблем. Якщо ж не дотримуватися правил транспортування, то тоді можуть виникати проблеми в роботі холодильного обладнання.

Як підготувати холодильник до транспортування

Положення холодильника при транспортуванні ви будете визначати самостійно, виходячи зі своїх можливостей. Але не залежно від того, як ви будете перевозити холодильник до цього потрібно заздалегідь підготуватися. І ця підготовка просто необхідна, адже це дозволить убезпечити холодильник від пошкоджень і виходу з ладу. Підготовка до транспортування холодильника складається з наступних пунктів:
1. Розморожування холодильника, прибирання. Холодильник перевозити потрібно повністю чистим і сухим і це дуже важливо.
2. Дістаньте з холодильника все знімні елементи. Їх потрібно упакувати добре і перевозити окремо. Це в ідеальному випадку, але якщо у вас з якихось причин так зробити не виходить, то всі елементи, що є знімними, потрібно добре і надійно закріпити. Багато виробників роблять спеціальні кріплення для цього, вони знімаються, коли холодильник привезли з магазину. Якщо ви їх не викинули, то можна скористатися ними.
Вынимаем из холодильника полки
3. Обов'язково потрібно зафіксувати компресор холодильника. У сучасних моделей холодильників немає спеціальних транспортувальних болтів для компресора. До того ж багато холодильники мають закриту моторну частину. Якщо у вашому випадку доступ до компресора відкритий, то перед тим, як перевозити холодильник необхідно зафіксувати компресор підручними засобами - це може бути поролон, картон або шматок пінопласту, вставлені між корпусом холодильника і мотором. Але все потрібно робити акуратно і з розумом.
Фиксируем компрессор пенопластом
4. Надійно закріпіть дверцята холодильника. Для цього ви можете використовувати мотузку, скотч, стягнуті ремені.
Фиксируем двери холодильника ремнями
5. Тільки не перестарайтеся.
6. Холодильник потрібно упакувати. Звичайно, в ідеалі було б добре використовувати заводську упаковку, але якщо холодильник купувався давно, то навряд чи вона у вас збереглася, але все може бути. Якщо упаковки немає, ви можете використовувати той же картон, поролон або повітряно-бульбашкова плівка.
Обматываем холодильник упаковочной пленкой
7. В крайньому випадку стару ковдру або покривало, головне, щоб не пошкодився корпус холодильника під час транспортування.
Уважно перевірте, чи всі ви зробили за рекомендаціями підготовки холодильника до перевезення. Якщо все, то можете сміливо вантажити і перевозити.
Холодильник готов для перевозки
Зверніть увагу! Для навантаження холодильника необхідно кілька сильних чоловіків. Самому не впоратися з такою роботою.

Ризик при транспортуванні в горизонтальному положенні

Як ми вже писали вище, холодильник потрібно транспортувати у вертикальному положенні. Але, бувають різні ситуації в житті, немає можливості оплатити спеціальний транспорт, немає вільного транспорту, а вам потрібно «на вчора», або щось інше, і холодильник доводитися перевозити в горизонтальному положенні. Звичайно, виробники категорично не рекомендують перевозити холодильник в горизонтальному положенні, так як вони стверджують, що це вплине на його роботу і потім виникнути можуть проблеми в його роботі. Але, якщо поспілкуватися з майстрами по ремонту холодильного обладнання, то вони вам скажуть, що можливе транспортування і в горизонтальному положенні, але при дотриманні певних правил.
Звичайно, ви повинні розуміти, що транспортування в горизонтальному положенні це все на ваш страх і ризик. Адже якщо щось піде не так і потім у вас виникнуть проблеми з роботою холодильника, то претензії до виробника ви не повинні виставляти. І якщо щось піде не так, і холодильник після транспортування дасть збій в роботі, то ремонт доведеться оплачувати вам, навіть якщо на нього ще діє гарантія. Як бачите вибір за вами. Зважте всі за і проти і прийміть правильне рішення.

Як виконати перевезення холодильника лежачи

Якщо порівнювати транспортування холодильника і пральної машини, то холодильник можна перевозити на боці, а пральну машинку не рекомендують. Дамо вам деякі рекомендації. Зверніть увагу на наступне:
-якщо компресор вашого холодильника має висновки трубок (крім короткої заправної) з одного боку, то розміщувати його потрібно на бік, щоб ці трубки були вгорі;
Размещение холодильника на боку с трубками вверх
-якщо трубки компресора виходять в різні боки, тоді розміщуйте холодильник на бік з дверними петлями вгору, щоб дверцята холодильника, бува, не відкрилися при транспортуванні;
-положивши холодильник, постарайтеся зафіксувати його з нахилом, де мотор буде перебувати нижче корпусу.
Якщо ви допустите грубі помилки, то будете стурбовані, як виконати ремонт холодильника. При неналежному перевезенні холодильника виникають проблеми в його роботі. Наша рекомендація взяти це до уваги і слідувати простим, але дуже корисним правилам і збережіть своєму холодильника робочий стан.
Аналогічно транспортування в вертикальному положенні, потрібно закріпити компресор, зняти всі полички і ящики холодильника, якщо немає такої можливості - зафіксуйте їх. Надійно закріпіть двері холодильника і упакуйте його. Бажано в заводську упаковку, але якщо у вас її вже немає, то використовуйте будь-які зручні вам підручні засоби, головне щоб надійно був захищений корпус холодильника від пошкоджень під час транспортування.
Знаю, що у багатьох виникло питання про те, а чому бажано на одному боці перевозити холодильник. Вся справа в тому, що в компресорі, для його нормальної роботи повинно бути масло, якщо ви переверне холодильник на протилежну сторону, то це масло потрапить в систему циркуляції. А далі все залежить від удачі, адже бувають випадки, коли через кілька годин масло стікало назад в компресор. Але, це не завжди, буває і сумний підсумок - після транспортування холодильник перестав працювати.
Ось вам наочний приклад, як може бути, тому думайте самі чи варто випробовувати удачу чи ні.
Перед тим як завантажити холодильник в машину для перевезення в горизонтальному положенні, потрібно під нього підкласти щось, щоб не пошкодити корпус приладу. Будьте уважні, щоб не пошкодили при навантаженні прилад.
Після доставки холодильника в призначене місце відразу його не вмикайте. Дайте йому трохи постояти. За часом це повинно пройти не менше шести годин, а краще всього включити холодильник через добу після перевезення. Як довго повинен відстоятися холодильник залежить від того, наскільки складною була дорога, і яких розмірів вибоїни на ній були. Дамо вам одну пораду: відразу після транспортування холодильника, встановлюйте його на те місце, що для нього відведено, щоб його потім знову не нахиляти і не пересувати.
Як показує статистика, багато випадків виникнення несправностей холодильника при неправильному транспортуванні приладу. І то більше таке відбувається через недбале поводження вантажників або водіїв.
Але те, що описано вище, ніяк не говорить про те, що так потрібно робити. Так можна перевозити холодильник тільки в самих крайніх випадках.
Будьте уважні до своєї техніки, проводьте вчасно технічне обслуговування, тримайте її в чистоті і порядку і тоді вона буде працювати не один рік.
Вдалих вам покупок!

Автор: Майстер Плюс

Фото: