Ремонт-Р - Цвіль у пральній машині як позбутися?

Цвіль у пральній машині як позбутися?

Цвіль у пральній машині як позбутися?

Цвіль у пральній машині, на жаль, не рідкість, і про це знають багато господинь. А ось як із нею боротися чи як її запобігти знають не всі. Тому в нашій статті ми розповімо Вам, де і чому, з'являється пліснява, як з нею боротися, і що робити, щоб вона не з'являлася.
 

Через що з'являється пліснява і в чому її небезпека для нашого здоров'я?

Часто після того, як у пралwі з'являється цвіль, виникає питання: «Як це сталося, і де взявся грибок?». Відповідь дуже проста, спори грибка є всюди, просто вони знаходяться в неактивному стані, і як тільки для них з'являються сприятливі умови, вони відразу ж починають активне зростання. А в пральній машині якраз і є ті сприятливі умови для розростання плісняви. Адже цвіль любить вогкість та вологу.
Цвіль насправді дуже небезпечна для людського здоров'я. Здавалося б, чим вона небезпечна, якщо вона в пралці. Ми ж не їмо з пралки й не п'ємо, а просто перемо. Воно, то так, але якщо грибок є в машинці, він потраплятиме і на білизну, що в ній переться. Саме тому часто буває таке, що білизна після прання має запах вогкості. Грибок на одязі насамперед може викликати алергічні реакції та захворювання верхніх дихальних шляхів. Дуже небезпечна поява цвілі для людей, які страждають на астму і для маленьких діток.
Всіх цікавить питання про причини появи плісняви ​​та неприємного запаху у пральній машині. А причини наступні:
1. Після прання в машинці залишається вода, а саме в резині ущільнювача люка, в порошкоприймачі і, звичайно ж, в самому барабані.

Мокрий бак та гума ПМА після прання

2. Всім відомо, що у пральній машині є зливний насос. Так от, щоб він не виходив з ладу і не засмічувався, є спеціальний фільтр. Цей фільтр має властивість забиватися та його потрібно періодично чистити. Найчастіше саме через фільтр і з'являється пліснява та неприємний запах у пралці.

Розташування фільтра у пральні

3. Використання великої кількості миючих засобів: порошку, кондиціонера, ополіскувача. Діяти за принципом, чим більше, тим краще це неправильно. Адже всі ці засоби повністю не вимиваються і потім залишаються на стінках барабана, лотка для порошку та на манжеті дверцят. Згодом у цьому вологому та липкому середовищі з'являється грибок і починає поширюватися по всій пральній машинці. Тому варто уважно читати інструкцію до пральної машини, там чітко вказано скільки порошку потрібно використовувати для прання.

Лоток порошкоприймача

4. Багато хто в пральну машину складає брудну білизну, і вона там лежить до наступного прання. Такого робити не варто, адже це теж одна з причин появи цвілі у пральній машинці. Не пошкодуйте грошей і купіть спеціальний кошик для брудної білизни.
5. Ще одна причина появи грибка у пральній машині — це неправильне підключення приладу до каналізації. Якщо вода повністю не зливається, то відповідно вона застоюватиметься, і з'являтиметься в машинці неприємний запах вогкості. А крім цього в зливному шлангу пралки буде постійно вологе середовище. Що призводить до розвитку грибка.

Підключення зливного шлангу

Якщо ви хочете позбавитися плісняви, то вам варто спочатку дізнатися причину її появи.

Місця, де найчастіше оселяється пліснява

Цвіль у пральній машині з'являється не в одному місці, а може бути в різних місцях. Найчастіше пліснява з'являється в таких місцях як:
• Ущільнювальна резина люка, цією проблемою в основному «страждають» пральні машини з фронтальним завантаженням;

Сліди цвілі на гумі люка
 

Брудний порошкоприймач
 
• шланг, що призначений для подачі миючого засобу у барабан;
• зливальний фільтр та зливний шланг.
Звичайно ж, з пліснявою можна і потрібно боротися, озброївшись спеціальними миючими засобами з магазину чи народними засобами. Але і в тому і в іншому випадку потрібно зрозуміти причину появи цвілі в пральній машині, щоб у майбутньому запобігти її зворотній появі.
 

Усуваємо плісняву та неприємний запах, що через неї з'являється

Якщо у вашій пральній машині вже з'явилася пліснява, то вам обов'язково потрібно її видалити, сама вона нікуди не подінеться. Позбутися плісняви ​​в пральній машині можна кількома способами, кожен вибирає для себе, той, що йому зручніший і практичніший. Для початку, приберіть плісняву з видних і доступних вам місць за допомогою губки або ганчірки. Як правило, це резина ущільнювача на дверцятах пралки і порошкоприймач. Для очищення ви можете використовувати вже перевірені засоби досвідченими господинями. До таких засобів відносяться: харчова сода, столовий оцет, мідний купорос, спеціально розроблені засоби для очищення пральної машини, які можна придбати у будь-якому магазині побутової хімії.

Народні засоби - сода, оцет, мило

Якщо у вашому приладі тільки почав з'являтися грибок, його нескладно видалити. Для цього можна використовувати звичайне господарське мило. Приготуйте з нього спеціальний розчин і старанно вимийте пралку. Не пропустіть порошкоприймач, його потрібно витягнути і добре промити сам лоток та місце, куди він кріпиться. Щоб вам було зручно прибрати цвіль, використовуйте щітку, найкраще буде взяти стару зубну щітку, вона невелика, і нею можна буде дістати важкодоступні місця.
Часто буває, що згодом забивається фільтр для зливу води, і ви можете почути шум або інші звуки під час роботи пральної машини. Але, крім цих звуків, з'являється ще й неприємний запах, а разом з ним і цвіль. Це цілком зрозуміло, адже якщо фільтр забитий, то забруднюється і зливальний шланг і в цьому вологому середовищі селиться грибок і з'являється затхлий запах вогкості. Для усунення цієї проблеми необхідно очищення зливного фільтра прання.
Тому після чергового прання, коли машинка вже вимкнена, вийміть фільтр. Не забудьте використати якусь ємність для зливу залишків води. Ретельно промийте фільтр. Посадкове місце фільтра також протріть губкою. Зберіть все назад. Зливний шланг так просто не вийде відкрутити. Але якщо він у вас пристосований, допустимо на мийку або у ванну, то на його кінці ви також можете спостерігати сліди плісняви. Спробуйте відмити ці місця.
Ще цю проблему можна вирішити іншим способом – це включити пральну машинку на програму із найвищою температурою. Але при цьому білизни у пральній машині не повинно бути. Машинка має працювати вхолосту. При такому пранні можна додати спеціальні засоби, що допоможуть прибрати цвіль, але скажу вам, що з цвіллю впорається і висока температура, адже спори грибка гинуть при температурі 90 градусів за Цельсієм.

Найефективніші методи боротьби з грибком у пральній машині

Лимонна кислота, білизна, мідний купорос

Насправді на сьогоднішній день є багато засобів, розроблених спеціально для боротьби з грибком у пральних машинах. Але є й народні засоби, що не гірше будуть, ніж куплені в магазині, до того ж вони перевірені багатьма господарками на практиці. Ми вам розповімо про деякі рецепти, за якими ви в домашніх умовах зможете приготувати засоби для боротьби з пліснявою в пральних машинах, якщо, звичайно, у вас виникне таке бажання.
1. Найчастіше цвіль селиться на резині ущільнювача, саме з цієї причини потрібно постійно протирати її, щоб вона не була мокрою, але це не гарантує вам, що грибок не з'явитися. Якщо ж цвіль вже оселилася на резині ущільнювача, то вам потрібно обробити її поверхню розчином мідного купоросу і, не змиваючи, так залишити на добу. Після закінчення зазначеного часу, протріть резину ущільнювача мильним розчином, для приготування якого відмінно підійде пральний порошок або звичайне господарське мило. Зверніть увагу на те, якою має бути концентрація даного розчину, у відсотковому співвідношенні це 50:50.
2. Приготуйте спеціальний розчин із білизни та столового оцту. На літр оцту буде потрібно літр білизни. Змішавши ці два інгредієнти, ви отримаєте спеціальний розчин, в якому спочатку потрібно ретельно вимити порошкоприймач пралки. Далі цей розчин потрібно залити в сам барабан і обрати для прання програму з найвищою температурою та тривалістю. Працювати машинка повинна в цьому випадку вхолосту. Ще добре справляється із пліснявою в пральній машинці лимонна кислота, нею можна замінити столовий оцет.
Але, цвіль це не так просто, як думають багато користувачів. Її спори можуть викликати різного роду алергічні реакції, проблеми з серцем та дихальними шляхами, а також колосальні проблеми зі здоров'ям у людей, що страждають на астму та для маленьких дітей.
Не завжди виходить впоратися із пліснявою за допомогою звичайного процесу прання чи чищення манжети люка. Якщо випадки складні та запущені, то вам потрібно буде звернутися до фахівця, щоб він розібрав пральну машину та виконав чищення всіх внутрішніх вузлів від плісняви, адже ми не всі бачимо.
 

Профілактичні заходи

Боротися з пліснявою потрібно і відкладати це не варто, але найкраще запобігти її появі зовсім. Адже це буде набагато простіше, ніж потім думати та гадати, як позбутися грибка. Але, ви повинні розуміти, що це лише заходи профілактики. І це не гарантує того, що 100% у пралці не з'явиться цвіль.
Щоб не шукати кращих засобів для боротьби з пліснявою в пральній машині ретельно доглядайте за нею, дотримуйтесь всіх правил з експлуатації такого цінного і незамінного «помічника». Ці правила дуже прості:
• після кожного прання залишайте люк пралки відкритим, це дозволить барабану пральної машинки трохи просихати;
• після кожного прання витирайте манжету та люк пралки сухим рушником;
• не зачиняйте двері у ванну кімнату, це необхідно для того, щоб приміщення могло провітрюватися.

Люк пралки не закритий для просушування

Багато користувачів навіть не підозрюють, що в їхній пралці «оселився» грибок, тому що вони не розуміють, що чорні крапочки на порошкоприймачі і є той самий грибок.
Якщо ви правильно експлуатуватимете пральну машину, стежите за її чистотою, тоді ніяких проблем і плісняви в ній не буде.
 
Автор: Майстер Плюс

Фото: