Ремонт-Р - Чому в кондиціонері з'являються неприємні запахи, і що з цим робити?

Чому в кондиціонері з'являються неприємні запахи, і що з цим робити?

Чому в кондиціонері з'являються неприємні запахи, і що з цим робити?

Побутова техніка стала незамінним помічником у нашому домі. І сьогодні побутові прилади, що раніше вважалися розкішшю, є вже необхідністю. До таких приладів відноситься і кондиціонер!
Кондиціонер - це прилад що був розроблений для створення комфортного мікроклімату в приміщенні, будь то житловий будинок / квартира або ж офісне або промислове приміщення.

Вступна інформація про кондиціонери

Насправді вже звичний, нам кондиціонер є складним побутовим приладом, що вимагає до себе певної уваги і догляду. Всім відомо, що головне завдання кондиціонера регулювати вологість і температуру в вашому будинку або офісі. А в решту, звичайний користувач не вникає. Але, насправді якоюсь інформацією все ж потрібно володіти або хоча б розуміти. Особливо не завадить володіти інформацією, якщо ви зібралися купувати новий кондиціонер.
Кондиціонери діляться на наступні: побутові, промислові і напівпромислові, а ті в свою чергу діляться на типи:
- віконний кондиціонер;
віконний кондиціонер
- мобільний кондиціонер;
Мобільнй кондиционер
- настінна спліт-система;
Настінний кондиционер
- канальний кондиціонер;
- касетний кондиціонер;
Потолочний кондиціонер
- підлогово-стельовий кондиціонер;
- колонний кондиціонер.
Всі вони мають свої позитивні і негативні сторони, але вникати в даній статті в це не будемо і перейдемо до головної теми нашої статті.
 

Чому в кондиціонері з'являються неприємні запахи

Перше, на що хочу звернути вашу увагу - це визначити, звідки з'являється неприємний запах, адже може бути це проблема не в кондиціонері, а в старому килимі або забитій каналізації. А якщо у вас в будинку є вихованці, то можливо, вони приховали щось на «чорний день». Якщо ви перевірили все і всюди і не знайшли джерела неприємного запаху ніде, тоді потрібно розбиратися з кондиціонером. Фахівці, що працюють в сервісних центрах, говорять про те, що є три причини, що сприяють появі неприємних запахів:
1. Фільтр кондиціонера може накопичувати в собі всі запахи, що є в приміщенні. А все це з тієї причини, що не у всіх кондиціонерах забір повітря відбувається з вулиці, вони просто охолоджують повітря, що перебуває в приміщенні, де працює прилад. А це призводить до накопичення всіх запахів і віддачі їх назад в приміщення. Неприємні запахи в будинку можуть з'явитися не тільки від їжі, пилу і домашніх тварин, а й від ваших нових меблів, та ви не помилилися саме нових, адже при виготовленні меблів можуть використовувати формальдегідні смоли, від яких з'являється неприємний запах. Ще неприємний запах може бути від пластику, який використовувався для ремонту квартири або офісу.
Відкритий внутрішній блок з фільтрами
2. Друга причина того, чому в кондиціонері з'явився неприємний запах - це цвіль і бактерії. Звинувачувати, нікого, не потрібно в появі цих шкідників в приладі. Просто випарник має температуру, що нижче, ніж температура в приміщенні, і на випарнику з'являється конденсат. Як правило, він видаляється завдяки дренажній системі, але перед цим він контактує із зовнішнім середовищем. А це середовище не є стерильним, ось таким чином і з'являються бактерії і цвіль в кондиціонері. А ця "живність" любить тепло і вологу, що відбувається, коли кондиціонером не користуєтеся, це ідеальне середовище для їх проживання. Ну, а неприємний запах, як наслідок життєдіяльності цих бактерій і грибка.
3. У дренажній системі відсутній сифон. Є такі моделі кондиціонерів, в яких волога на вулицю не виводитися, а виводитися в каналізацію. І може бути таке, що при монтажі не використовувався сифон, в такому випадку все, що перебувати в стічних трубах, може в будь-який момент вирватися назовні, і ваша квартира заповниться цими «прекрасними» ароматами. Буває таке, що з сифона вся волога випарувалася, і він вже не може поглинати неприємні запахи. У цьому випадки потрібно почекати поки в трубці утвориться новий конденсат.
Відведення дренажу в каналізацію
 

Що робити якщо з кондиціонера йде запах вогкості

Як уже згадувалося вище, запах вогкості з'являється через бактерії і грибки. Це найчастіше відбувається, в кондиціонерах, які довгий час не працювали. Але. Якщо такий запах з'явився у постійно працюючого обладнання, то на це може бути декілька причин:
- були допущені помилки при монтажі приладу, і в ньому застоюється вода. Вирішити проблему можна лише перевстановити кондиціонер;
Висновок дренажу біля зовнішнього блоку
- кондиціонер довго не здавався в сервіс для здійснення профілактичної чистки. Рішення - чистка і хороша дезінфекція;
Засоби для чищення і дезінфекції
- в кондиціонері, що вже працює не один рік, не проводилася заміна фільтрів. Вирішити проблему можна, для цього потрібно перевстановити фільтр кондиціонера.
Фільтра для кондиціонера
Якщо ви розумієте, що самі впоратися з проблемою неприємного запаху не можете, то необхідно викликати фахівців.
 

Який запах ще може з'явитися

У кондиціонері можуть з'явитися і інші сторонні запахи. Це може бути запах каналізації - все це через те, що неправильно було зроблено злив. Ми про це вже говорили вище, що потрібно перевірити всі, і якщо злив не виведений на вулицю, то потрібно перевірити чи є на зливі сифон, якщо його немає, то і запахи каналізації будуть присутні.
Запах гару або горілої пластмаси.
Підключення кондиціонера до мережі
В цьому випадку потрібно терміново відключити прилад від мережі, адже причина цього запаху - проводка кондиціонера, десь, щось перегоріло. Будьте обережні і не жартуйте з цим - адже це небезпечно!
На початку нашої статті згадувалося, що якщо забір повітря йде не з вулиці, то всі аромати, що видає кондиціонер, це запахи, що існують у вашій квартирі або офісі. Ремонт в даному випадку не потрібно, потрібно купити спеціальні фільтри. Вони можуть бути різні за типом, фотокаталітичні, що здатні поглинати запахи, мають органічне пригоду. Кахетинові - це фільтри групи противірусних, антибактеріальних. Фільтр васабі - необхідний для знезараження і боротьби з бактеріями. Плазмовий іонізатор - його головне завдання знезаражувати і утримувати пил.
Ще можливий такий розклад, що ви купили новий кондиціонер і розумієте, що від нього чути запах пластика. Це все можливо, якщо кондиціонер недорогий, цей запах може бути чути перші кілька днів його роботи.

Як усунути запах з кондиціонера

Дізнатися від чого беруться ці неприємні запахи це півсправи, найважливіше питання - це як від них позбутися. У випадку з кондиціонером вся справа зводитися до одного - видалити бруд, вимити, зробити дезінфекцію деталей кондиціонера і все добре висушити. Щоб це зробити, потрібно розібрати кондиціонер. Це можна зробити самому, якщо ви маєте хоч найменше розуміння в роботі і конструкції кондиціонера. Якщо навичок немає, або не хочете ризикувати, то краще скористатися послугами майстрів, що вже мають великий досвід роботи в даній сфері. Але, не завжди потрібно розбирати кондиціонер. У разі, коли запахи тільки-тільки почали виявлятися прилад можна очистити і без розбирання кондиціонера. Але, це звичайно усуне запахи тільки на час. Давайте більш детально розглянемо, використовуючи які способи і методи, можна позбутися від неприємного запаху з кондиціонера:
1-й спосіб - треба все добре просушити.
У кожному кондиціонері є вентилятор, завдяки якому прилад позбавляється самостійно від вологи. Але, це відбувається тільки в тих моделях, в яких вентилятор кондиціонера сам відключається, але не відразу. Якщо ж така функція у вашому кондиціонері відсутня, то вам потрібно буде відключати вентилятор вручну за кілька хвилин до повного відключення приладу.
2-й спосіб - дезінфекція.
Є на ринку багато засобів, призначених для дезінфекції кондиціонерів. Всі ці кошти потрібно розпорошувати в кондиціонер, а якщо бути точніше, то туди, де йде забір повітря. Так краплі дезинфікуючого засобу з потоком повітря потрапляють в дренажну систему і вбивають все шкідливі бактерії і грибки. Але, такого засобу буде досить, якщо застої води не великі.
3-й спосіб - чистка кондиціонера з розбиранням.
Якщо засмічення кондиціонера давні і складні, то прибрати всі ці сторонні запахи допоможе тільки повне розбирання і чищення кондиціонера. Зробити це можна своїми силами, але тільки в тому випадку, коли ви маєте хоч найменші навички та вміння у сфері ремонту кондиціонерів, або хоча б розумієте, як влаштований цей побутовий прилад. Якщо ж ви з технікою «не дружите», то краще не ризикувати і трохи розщедритися, заплативши майстру з сервісного центру.
Якщо підвести підсумки коротко і в загальних рисах, то можна сказати одне, краще утримувати кондиціонер в чистоті, вчасно проводити всі необхідні профілактичні роботи. Все це допоможе запобігти появі запахів з кондиціонера. А краще і легше їм запобігти, аніж потім усунути.
Вдалих вам покупок!

Автор: Майстер Плюс

Фото: