Ремонт-Р - Які несправності можуть бути в електричній плиті?

Які несправності можуть бути в електричній плиті?

Які несправності можуть бути в електричній плиті?

Кухонна плита – це невід'ємна частина кожної кухні. Плити можуть бути газові, електричні та комбіновані. Всі вони відрізняються один від одного функціоналом, дизайном, розмірами, кольором ціною. Але будь-яка з них рано чи пізно може вийти з ладу. У нашій статті ми поговоримо про те, чому виходить з ладу електрична плита і з якими проблемами та несправностями можна зіткнутися.

Електрична плита не вмикається

Перестає вмикатися плита з кількох причин. І серед цих причин проблема з електрикою або знос та поломка деталей електричної плити. Спробуймо розібрати все по порядку.
Підключення електроплити до електрики
Перша причина того, що плита не включається це проблеми в роботі електрики. Можливо таке, що при включенні плити не світиться підсвічування, але конфорки працюють. Це вийшла з ладу сигнальна лампочка плити. В даному випадку приготувати їжу на такій плиті можна, а щоб поміняти лампочку, доведеться запросити фахівця.
Якщо при включенні плита не працює, то уважно потрібно оглянути штепсельну вилку, мережевий кабель, перевірити працездатність розетки, напругу в мережі тощо. Можливо таке, що на щитку вибили автомати. Якщо при перевірці всіх цих деталей не підтвердилося несправності, то найкраще викликати майстра, який виконає професійну діагностику несправності електричної плити і зможе зрозуміти, в чому проблема і чому вона не включається. Адже може бути таке, що проблема в електриці самої плити, обірвався ланцюг живлення чи щось подібне до цього.
Якщо говорити про сучасні моделі електричних плит, то сьогодні виробники роблять свої товари «розумними», і нові сучасні електричні плити блокують свою роботу, якщо хоча б одна з деталей дала збій у роботі. Все це необхідно, щоб убезпечити своїх власників від проблем, що можуть виникнути під час використання неробочої плити.
Найчастіше в електричних плитах відбувається збій у роботі наступних деталей:
- нагрівальні елементи духовки (ТЕНи);
- нагрівальні елементи варильної поверхні - конфорки;
- часто перегорає в електричній плиті термостат;
- з ладу може вийти плата управління, вона перестає подавати сигнали, і плита не працюватиме зовсім або працюватиме, але некоректно;
- якщо у вас в будинку є перебої з електрикою і часто змінюється напруга в мережі, то часто можуть перегоряти запобіжники електричної плити.
Як правило, всі деталі, що ми перерахували вище, ремонту вже не підлягають і їх потрібно тільки міняти на нові деталі. Це можна зробити і самотужки, якщо маєте розуміння про те, як влаштована плита і за яким принципом вона працює. Якщо ж ви не маєте жодного уявлення про те, як працює даний прилад, то краще не ризикувати та викликати майстра. Який виконає професійний ремонт електричної кухонної плити.
 

В електричній плиті не працюють конфорки

Конфорки до електроплит
Конфорки – це головна деталь кухонної плити. Саме конфорка відповідає за те, як розподіляється тепло по дну посуду, в якому готується їжа. Фактично конфорка – це головний робочий елемент будь-якої плити, незалежно від того, від чого вона працює, від газу чи електрики. Якщо в плиті не працює конфорка, то, по суті, не працює весь прилад в цілому. Звичайно, якщо плита на чотири конфорки, то тривогу можна бити не відразу, адже ще залишаються робочі три конфорки. Але, все ж таки тягнути з цим не потрібно, і шукати причину варто відразу, як тільки побачили недобре в роботі кухонного приладу.
Причиною того, що в електроплиті виходить з ладу конфорка, найчастіше стає сам користувач, вірніше неправильна експлуатація плити. Не варто перед тим, як почати користуватися плитою, ігнорувати інструкцію з експлуатації, особливо якщо ви замінили стару модель більш нову і вдосконалену.
До неправильної експлуатації відносять найчастіше використання непридатного для плити посуду, це або невідповідний діаметр дна, або дно увігнуте або навпаки вигнуте. Ще варто звертати увагу на те, які дії ви виконуєте, і в якій послідовності, від цього багато що залежить. Ось, наприклад, спочатку потрібно вибрати необхідний режим приготування їжі, а потім тільки ставити на конфорку посуд, в якому готуватиметься страва. А багато користувачів роблять навпаки. І цим призводять до того, що конфорки дуже швидко виходять з ладу, і їх потрібно ремонтувати.
Варто розуміти користувачеві і те, що як би ви правильно не експлуатували все одно рано чи пізно деталі кухонної плити приходять у непридатність, як би ви не турбувалися про неї і скільки б за неї не заплатили. Усьому є свій термін.
Важливо знати! Це має розуміти кожен свідомий користувач електроприладу! Якщо в роботі вашої електричної кухонної плити відбулися деякі збої, не варто самостійно ремонтувати її. Адже це може бути небезпечним і для вашого здоров'я і для самої плити. Іноді після таких спроб ремонту доводиться плиту викидати та купувати нову. Тому краще не ризикувати.
А тепер давайте розберемося, що спричиняє те, що конфорки кухонної електричної плити виходять з ладу.
Звичайно, коли ви виявили, що конфорка не працює, цей момент назвати приємним не можна, але переживати і панікувати відразу не потрібно. Спочатку перевірте, чи є у квартирі чи будинку електрика. Адже може бути таке, що вибило автомати чи пробки на щитку, необхідно ретельно перевірити. Якщо ви виявили, що це не особливо серйозне, і може впоратися самі, то вам карти в руки, якщо ж ви розумієте, що проблема не з простих, не ризикуйте - викликайте електриків.
Якщо ж з електрикою все гаразд, а конфорки, як і раніше, не працюють, то варто звернутися до сервісного центру з ремонту побутової техніки, та викликати майстра. Він проведений якісну та професійну діагностику несправності та скаже, що стало причиною поломки та як з нею впоратися.
Насправді електроплита є досить складним побутовим приладом, але про принцип роботи її конфорок ми все ж таки вам спробуємо розповісти.
Конфорка плити складається з двох головних частин – корпусу та спіралі, що в нього вмонтовано. Сама спіраль нагрівається при подачі на неї струму, і цим гріє корпус конфорки, на якому стоїть каструля або сковорідка. Якщо спіраль часто перегрівається або працює на знос, вона з часом перегорає. І тому конфорка перестає працювати, і потрібна буде заміна спіралі.
Крім корпусу та спіралі на конфорці є обмежувач, що відповідає за відключення конфорки, якщо вона нагрівається до температури, що перевищує норму. Його називають ще термостатом.
Якщо ця деталь виходить з ладу, температура не контролюється і конфорка перегрівається відповідно перегорає спіраль і знову конфорка не робоча і необхідна допомога майстра.
Включити конфорку можна за допомогою спеціального перемикача, власне і вимкнути теж.
Перемикачі конфорок
Але, крім включення та вимикання, він має ще одну функцію – він необхідний для того, щоб нам було зручно регулювати потужність роботи конфорки.
Перемикачі конфорок (регулятори потужності)
Згодом термостат виходить з ладу, і користуватися повноцінно конфоркою ви не маєте можливості. Потрібний ремонт – рекомендуємо викликати майстра, але якщо хочете поекспериментувати, то можете взятися відремонтувати самотужки, але все ж таки ще раз повторимося, краще не ризикувати і викликати фахівця.
Може бути таке, що причина того, що конфорка не працює зовсім не в конфорці. Так, на перший погляд, здається, що такого не може бути, але насправді все може бути саме так. Причина такої поломки у несправності плати управління. В даному випадку потрібно викликати спеціаліста і бути готовим до того, що це не дешеве задоволення. Після ремонту ваша плита знову працюватиме як годинник.
 

Проблеми в роботі духовки

Духовка електричної плити
Майже до кожної кухонної плити йде духовка. І духовки теж можуть бути газові чи електричні, залежні та не залежні від варильної поверхні. Але, сильно розписувати вам це не будемо, тому що в розділі статей є, розміщена стаття про те, яку духовку краще вибрати.
В електроплиті теж є духовка, і вона є дуже важливим приладом для господинь. Але, духовка теж може давати збій у роботі, що звичайно не дуже тішить господарок. Але, в жодному разі панікувати не потрібно, всі проблеми можна вирішити, а поломки все можна відремонтувати, головне вчасно помітити і звернутися до потрібного фахівця.
Практично всіх цікавить те саме питання: «Що ставати причиною виходу з ладу духової шафи в електричній плиті?».
Насправді причин є кілька, через що духовка виходить з ладу або дає збій у роботі. До них відносяться:
1. Несправності внутрішньої електрики самої духовки. В даному випадку не рекомендують фахівці самостійно займатися ремонтом, так як це може бути небезпечно для вас, та й потім можуть виникнути серйозніші проблеми з духовкою. Викликайте в такому випадку фахівця, і він допоможе вам усунути всі проблеми, що виникли.
2. У духовці вийшов з ладу нагрівальний елемент. Що ми звикли називати ТЕНом. До цього може призвести велике навантаження на духовку, часте її використання, або перепади напруги в електричній мережі. Але і ніхто не виключав тимчасові рамки, кожна деталь має свій робочий ресурс. Якщо ТЕН перегорів, викличте спеціаліста, і він виконає заміну ТЕНу.
Тени до духовок
3. Проблема в роботі духовки може виникнути через зламаний перемикач духовки. Його можна спробувати замінити самостійно, але тільки в тому випадку, якщо ви маєте розуміння того, як духовка працює в електричній плиті. Якщо ж ніяких знань немає, то не варто ризикувати краще запросіть майстра.
Перемикачі режимів духовки
4. Духовка не працює через те , що зламався термостат Необхідна його заміна.
Термостати до духовок
5. Причиною збою в роботі духовки може бути плата керування. Це можна сказати, мізки духовки. Якщо електроніка виходить з ладу, то прилад не працюватиме зовсім або працюватиме, але зі збоями. Для усунення цієї проблеми потрібен досвідчений майстер та якісна деталь, для заміни. Причому найкраще, щоби плата була оригінальною. Але якщо за ціною вона дуже дорога і у вас немає можливості її придбати, то можна купувати аналог, але якісний.
Плата управління духової шафи

Перестав працювати дисплей приладу

Рідкокристалічний дисплей кухонної плити – це дисплей, розроблений на основі рідких кристалів. Його головне призначення - відображення інформації в електронних пристроях. Це може бути інформація як текстова, і графічна. В електричних плитах теж є такий дисплей, особливо якщо говорити про сучасні нові моделі. Тому що у старих моделях не у всіх є такий дисплей. Виробники намагаються дивувати своїх споживачів та робити сої товари для них більш комфортними та практичними у використанні.
РК-дисплей електроплити
На РК-дисплеї можна побачити інформацію про те, в якому режимі працює плита, яка температура робочої поверхні, час приготування тієї чи іншої страви тощо. Сказати, що РК-дисплей є дуже важливою деталлю, ми не можемо, але те, що всі господині раді, якщо він є в їхній плиті, то це факт.
Якщо РК-дисплей вийшов з ладу, то самому прийматись за його ремонт категорично заборонено, для цього необхідна рука фахівця, що розбирається в електроніці та зможе надати професійні та якісні послуги з ремонту РК-дисплею електричної кухонної плити.
Причин для поломки цієї частини плити не багато. Або вийшов з ладу блок управління, саме він відповідає за працездатність сенсора та дисплея. Або вийшов з ладу сполучний шлейф, що призначений для з'єднання дисплея з блоком керування.
Вирішити проблеми, що описані вище, може лише фахівець, який має спеціальні знання та навички. Коли майстер приїде до вас додому або ж ви доставите плиту в сервісний центр, він проведений діагностику, перевірить не тільки з'єднувальний шлейф і блок управління, а також плавкий запобіжник, вимикач мережі, плату управління, сенсорну панель тощо. Як ви бачите не все так легко, як здається на перший погляд.
Прочитавши нашу статтю, ви зробите висновки про те, що за будь-яким побутовим приладом потрібен правильний та своєчасний догляд, а також уважність та правильна експлуатація. Якщо всім цим нехтувати, доведеться звертатися в сервісний центр за допомогою фахівців. Але, пам'ятайте, не намагайтеся заощадити кілька гривень на професіоналізмі майстра. Краще звертатися до сервісних центрів, що мають хороші відгуки та рекомендації. Будьте уважні до своєї техніки і до вибору майстра з ремонту побутової техніки, якщо раптом знадобляться його послуги.
Плита кухонна електрична
 

Автор: Майстер Плюс

Фото: