Ремонт-Р - Як правильно вибрати витяжку для кухні?

Як правильно вибрати витяжку для кухні?

Як правильно вибрати витяжку для кухні?

На нашій кухні є багато різних приладів і пристроїв, для того, щоб господині було комфортно на ній готувати. І серед усіх корисних приладів і комплектуючих, не менш важливим є і витяжний кухонний вентилятор, як ми звикли чути - кухонна витяжка.
Так, приємні аромати смачної випічки або спеченого м'яса, це добре, але, ось коли мова йде про кіптяву, запахах гару і пари, що осідає на стінах і меблях кухні, то цьому ніхто не радий. І боротися з такими неприємними моментами вам допоможе кухонна витяжка.
Думаю, всі пам'ятають перші витяжки, що мали примітивний набір функцій, простий дизайн і видавали сильний шум. Згодом все це істотно змінилося і на ринку побутової техніки ви можете підібрати витяжку на свій смак, вона буде підходити під дизайн вашої кухні, і не буде видавати багато шуму. Саме над цим і працюють їхні виробники, виготовляючи витяжки більш вдосконалені, і зручні у використанні.
І, звичайно ж, відразу виникає питання: «А як же правильно вибрати витяжку серед всіх представлених на ринку?». У нашій статті ми спробуємо вам розповісти, що собою являє кухонна витяжка, і на що потрібно звертати увагу при виборі даного приладу на свою кухню.
Витяжка на кухні

Принцип роботи кухонної витяжки

На ринку представлені кухонні витяжки трьох типів - рециркуляційні, витяжки проточного типу та комбіновані. Далі ми розберемося, по кожній більш докладно.
Рециркуляційні кухонні витяжки - це ті, що мають спеціальний фільтр. Даний фільтр встановлений в витяжку, щоб фільтрувати брудне повітря, що утворюється в процесі приготування. Основна функція даного фільтра, пропускаючи крізь себе повітря, очищати його і вже свіжим повертати назад в приміщення. Велика перевага витяжок даного типу в тому, що вони прості в установці і їх вартість досить таки прийнятна. Але, і без недоліків ніяк не обійтися. Їх теж є кілька. У кухонних витяжках встановлені спеціальні фільтра, що потрібні для того, щоб вловлювати жир і неприємний запах, так ось ці фільтра вимагають постійної заміни. Їх потрібно купувати і міняти два рази на рік.
Фільтра для витяжок
А другий недолік в тому, що не завжди даний тип витяжок може повноцінно впорається зі своєю роботою, і неприємний запах кіптяви і гару, особливо після смаження, може залишатися в кухні.
Витяжки проточного типу. Це така витяжка, яка повітря з кухні виводить на вулицю завдяки спеціальному вентиляційного каналу. У витяжок даного типу є величезна перевага - вони має високий рівень ефективності в роботі. Адже вони здатні видалити всі неприємні запахи з кухні, та ще й витягають гаряче повітря. У таку витяжку можна помістити фільтр і монтувати пристінний витяжний парасоль, тоді це вийти вбудована кухонна витяжка рециркуляционного типу. І тут не обійшлося без вад. Вся справа в тому, що таку витяжку складно монтувати, адже вона встановлюється в вентиляцію через повітропровід. Якщо, не дивлячись на це ви все ж вирішили купувати витяжку проточного типу, то варто врахувати, що повітропровід потрібно буде робити з товстої фольги, але фольга повинна бути не гофрованої, а рівною, адже в складках гофрованої буде збиратися жир і кіптява. А це відповідно призведе до того, що з часом там будуть розвиватися бактерії. І неприємні запахи тоді гарантовані.

Типи витяжок для кухні

Перед тим, як купити витяжку додому варто знати, що вони діляться ще на типи. І на ці типи витяжки діляться за своїми зовнішніми і настановних характеристикам. Цих типів є кілька: вбудована витяжка, купольна, плоска, телескопічна, похила, острівна і кутова. Розглянемо деякі більш докладно.
Вбудована витяжка - це прилад, що встановлюється в дно навісної шафи, це, як правило.
Вбудована витяжка
Більшість таких витяжок мають два мотори, і у всіх є висувна панель, це саме та частина витяжки, що залишається видною після монтажу. За рахунок цієї висувної панелі збільшується площа забору повітря. У вбудовується витяжці стоїть металевий фільтр-уловлювач. Його перевага в тому, що він миється і не потрібно купувати нові кожні півроку.
Плоска кухонна витяжка - це прилад, що встановлюється над плитою і має цікавий і оригінальний дизайн.
плоска витяжка
Ці витяжки обладнані двома або одним мотором, що мають середню потужність. Плоска витяжка працює в режимі рециркуляції. У стандартній комплектації витяжки йде акриловий фільтр. Але, за бажанням його користувач може замінити металевим, а додатково ще встановити вугільний фільтр.
Купольна витяжка - це прилад, що має купольну, або як ще звикли говорити камінну форму.
Купольні витяжки
Монтують таку витяжку на стелю або на стіну. Оснащена, як правило, купольна витяжка двома моторами великої потужності. Витяжка може бути виконана в автентичному дизайні і мати сенсорне керування.

Продуктивність витяжок

Вказівка продуктивності витяжки на упаковці
Підбираючи витяжку на свою кухню, ви звертаєте увагу на дизайн, зручність монтажу, практичність у використанні, вартість тощо. Хочемо звернути вашу увагу на те, що в обов'язковому порядку потрібно звертати при виборі увагу на продуктивність витяжки. Але, для користувача буде більш доступно, якщо ми далі будемо говорити потужність витяжки. Що ж це за показник такий і чому він такий важливий при покупці? Цей показник нам розповість, скільки кубометрів повітря може переробити витяжка за одну годину. І тут постає завдання для користувача - розрахувати цей показник.
Перед тим, як почати розрахунок, потрібно знати норму, при якій повинна відбуватися зміна повітря в кухні. А норма десять разів за одну годину. А тепер потрібно зробити прорахунок за формулою. А формула проста - квадратуру кухні потрібно помножити на десять. Це за умови, що на кухні не курять і дуже часто не готують. Якщо є курці, і господиня не залишає кухню, постійно готуючи, тоді множимо на 15. Ось те число, що у вас вийшло і буде показником продуктивності.
Якщо вірити фахівцям в даній області, то їх теорія таке, що для стандартної кухні цілком підійде прилад з потужністю не менше 600 куб.м. / год.
Багато користувачів думають, що якщо взяти потужну витяжку для маленької кухні, то буде дуже добре, адже сторонні запахи будуть повністю усунені. Насправді ви повинні розуміти, що чим вище продуктивність, тим більше шуму. І якщо кухонька маленька, то це буде приносити якийсь дискомфорт.

Звертаємо увагу на розмір витяжок

Габарити витяжки в упаковці
Прийшовши в магазин побутової техніки, користувач вибирає витяжку за тими критеріями, що його цікавлять. І серед цих критеріїв потрібно не упустити і розмір витяжки. Але, при виборі варто враховувати розміри плити в першу чергу, це дасть можливість правильно підібрати витяжку. Насправді витяжка повинна бути ширшою ніж, плита, тоді її робота буде ефективною.
Ось, наприклад, є кухонні витяжні вентилятори розмір яких становить 60см на 60см, вони вважаються стандартною моделлю, адже плита кухонна теж за розмірами 60 * 60. А ось якщо мова йде про похилу витяжку, то 60см буде замало, потрібно брати з розмірів в 90см.
А для маленьких кухонь можна сміливо купувати витяжку розміром 50см * 50см, адже в маленьких кухнях встановлюються вузькі плити.
Плануючи дизайн кухні, і підбираючи меблі, техніку, в тому числі і витяжку, потрібно планувати висоту установки витяжки. Витяжка повинна монтуватися не нижче ніж 80 см над рівнем плити. У багатьох існує думка, що чим нижче, тим краще буде всмоктувати пар і запахи, але насправді це не так, можна вище, ніж 80см, але ніяк не нижче. Якщо витяжку опустити нижче даного показника, то її продуктивність впаде в рази. Крім цього, ще й є небезпека загоряння, адже на фільтрах витяжки залишається жир, і він може спалахнути, якщо буде низько над плитою. Винятком може бути електрична плита, там витяжку дозволено монтувати на відстані 70см над рівнем плити.
Як бачите, нічого складного при виборі витяжок немає. Просто перед покупкою вам потрібно визначитися, який тип ви хочете, яка потужність повинна бути, і які розміри. А там справа п'яти хвилин, прийшли, сподобалася - купили.
Вдалих покупок!

Автор: Майстер Плюс

Фото: