Ремонт-Р - Чим відрізняється міксер від блендера?

Чим відрізняється міксер від блендера?

Чим відрізняється міксер від блендера?

Дрібна кухонна техніка вже увійшла в наше життя давненько. І хоча без неї можна і обійтися, але вона полегшує нам наші дрібні побутові роботи. Серед такої техніки є багато приладів, але в даній статті ми будемо говорити про блендери і міксери.
Ще за часів СРСР на полицях магазину можна було купити так званий ручний міксер. Він собою являв ємність із пластику або скла, на яку одягалася спеціальна кришка з двома віночками. А збоку цієї кришки була ручка, яку потрібно було крутити, щоб віночки рухалися. Таким чином, і виконувався процес збивання. Але, в основному такий міксер використовували для збивання крему, яєць тощо. А ось про блендери в той час розмов то і не було, хоча в Європі блендером люди користувалися і знали, що це за прилад.

Позначення назв і їх походження

Міксери і блендери
Обидва прилади і міксер і блендер, до нас прийшли з Америки. І етимологія обох назв походить від англійської мови. І обидві ці назви в перекладі на російську означають одне, і теж - змішувати. І можна сказати, що з точки зору морфології ці два слова не відрізняються. Вся різниця в функціонали цих двох приладів.
Блендер, це прилад, що вже сьогодні вважається найпершим попередником кухонних комбайнів. Та сказати найперший, найпростіший. Придуманий він був ще на індійських землях, а відкриття такого приладу було зроблено в 1822 році Стівеном Поплавски.

Все про міксери

Міксер
Перший міксер був представлений в 1856 році Ральфом Коллієра. Але, це був усього лише ескіз приладу, який отримав назву Eggbeater. Читаючи цю назву можна зрозуміти, що цей прилад був розроблений спеціально для того, щоб збивати яєчні білки.
Винахідник міксера говорив про те, що цей процес бути в кожному домі, а тим більше в пекарнях, столових і навіть ресторанах. Вся справа в тому, що яєчний білок входить до складу багатьох кулінарних шедеврів. Найкраще білок засвоюватися в організмі людини. Якщо він наповнений атмосферним повітрям. І ось якраз міксер може це забезпечити. Крім цього, збивати яєчні білки, це справа тривала і виснажлива, тому не кожен хоче братися за цю справу, та ще й вручну без спеціального приладу.
Перші міксери були не схожі, на ті, що ми з вами звикли бачити. Це була ємність, в якій розташований вал і схожі на промені лопаті, саме вони і збивали білки. Ще міксери були ручні. Це теж колба, зі спеціальною кришкою, а в неї вмонтовані вінчики, що в рух наводилися за допомогою руху ручки, яку потрібно було крутити. Хоч міксер був і ручний, але все ж їм збивати білки було набагато легше.
А ось електричний міксер був представлений народу в 1885 році. Його розробив американець Руфус Істман. Він дуже відрізнявся від ручного міксера, адже для його роботи була потрібна ємність, до якої поміщали суміш, що необхідно збити і в цю ємність занурювали міксер. Міксер вбудовували в підходящий для цього стіл або стільницю. Конструкція міксера - це була порожня труба, яку вигинали у вигляді літери J. А всередині цієї порожньої труби був розташований гнучкий стрижень, що приводився в руху і так відбувався процес збивання чого небудь. А в рух стрижень приводив електричний двигун, пружина, вода, вантаж тощо. Ця модель призначалася для масштабних робіт.
Але, на цьому інженери не зупинялися, і міксер постійно вдосконалювали і прилад обладнали телескопічним сегментом, що на кінці мав лопаті, що на сьогоднішній момент ми називаємо вінчик міксера. Саме завдяки цьому сегменту весла можна було занурювати і виймати з ємності з збивають продуктом.
Вінчики для міксера
Сьогоднішні вінчики для міксера не надто відрізняються від лопатей першої моделі, адже вони так само рухаються по колу, перебуваючи при цьому в вертикальному положенні, обертаючись, навколо своїй осі. Різниця тільки в тому, що сучасні міксери набагато кращі, практичніші, функціональніші і зручніші у використанні.

Все про блендери

Блендер з насадками
З самого початку блендер вважався стаціонарним кухонним приладом, що був розроблений для приготування напоїв. І називав його автор ідеї міксером для напоїв.
Перша модель блендера - це була спеціальна конструкція, що складається з електродвигуна, який використовувався в якості основи приладу, і циліндричної чаші, що звужувалася в нижній частині. На дні цеї чаші був розміщений шток з ножами. Коли рідиною наповнювалася чаша блендера, автоматично спрацьовував двигун і приводив в рух шток з ножами. За допомогою ножів і подрібнювалися продукти, що поміщаються в чашу блендера.
На даний прилад було подано заяву на новий патент, але перш, ніж його отримати, потрібно було спочатку довести, що у блендера і міксера існують значні відмінності. І Поплавски це все ж зробив, озброївшись тими фактами, що були описані вище, і ні найменшого спогади про те, що блендером можна подрібнювати продукти.
Сьогоднішні блендери не особливо відрізняються від своїх попередників, хіба, що різновидами, адже вони є стаціонарні, заглибні і комбіновані. Але, більш докладно про це ви зможете почитати в наступній нашій статті.

У чому відмінність між міксером і блендером

Багатьох користувачів цікавить, чим же відрізняються два таких схожих між собою прилади. Звичайно, можна було б написати це одним рядком: «Прочитайте уважно патент на дані прилади». Але, це буде неправильно. Адже там все так заплутано, що навіть якщо уважно читати його, то розібрати буде складно. Тому нижче ми розпишемо докладніше, чому ж блендер відрізняється від міксера.
1. Ножі блендера розташовані практично на його дні. Якщо ви спробуєте їх покрутити, то це мало дасть користі. Продукти при цьому не подрібнюватись. Адже весь секрет в відцентрової сили, яка вдавлює в стінки чаші рідина і шматочки фруктів або овочів і вони починають по стінках підніматися вгору колби. А в центрі, відповідно рідина опускається на дно чаші до ножів. У міксера ножів немає, і він не може подрібнювати продукти, його можна використовувати для змішування чого небудь.
2. Блендер працює на високій швидкості і має високі обороти. Про міксері такого сказати не можна, так як він працює на низьких оборотах.
3. У блендері можна виконувати заточку ножів. А в міксері ножів немає, там є вінчик і його не потрібно підточувати, адже не використовується для подрібнення продуктів.
4. У цих обох приладах є лопаті, тільки вони відрізняються за своєю конструкцією. У міксері ці лопаті - це дротяний каркас, а в блендері - гострі леза ножів. До того ж в блендері тяга посилюється за рахунок спеціально продуманої форми ножів.
Ось і всі відмінності. Саме їх ви і можете враховувати, якщо вагаєтесь в тому, який із приладів вибрати. Ще в такому випадку, вам потрібно сісти і добре подумати, для яких цілей вам потрібен такий помічник і це допоможе вам швидше визначитися, що купувати. У деяких господинь є обидва прилади в господарстві.

Підводимо підсумки

Як бачите, ці прилади відрізняються, якщо блендер може збивати продукти, тобто його можна використовувати в якості міксера, то з міксером таке не пройде. Адже ви не зможете подрібнити фрукти міксером. При виборі приладу не ігноруйте специфіку обох пристроїв. Адже блендер можна використовувати для збивання продуктів, але змішати кисень з білком може тільки міксер, і цього не зміните.
І міксер і блендер до наших часів випускаються і продаються як два різних кухонних прилади. І ці обидва прилади можуть бути як насадки для кухонного комбайна.
На прилавках магазинів є стаціонарні блендери і заглибні. Відмінність їх в тому, що стаціонарний могутніше і більше за розмірами. А погружной компактніше і практичніше.
Стаціонарний блендер складається з мотора і чаші з ножами. А ручний, виконаний у вигляді хрестоподібного ножа, що оточений віночиком зі сталі і мотор розміщений в його рукоятці.
Моторні блоки блендерів
Блендерні ножі
Ручний блендер зручний для збивання продуктів в невеликих кількостях, але ніяк не годиться для приготування коктейлів. Тому при покупці враховуйте це, вірніше ще до покупки варто задуматися, що для вас пріоритетніше. Якщо ви не можете визначитися, і вам все потрібно, то буде правильніше купити багатофункціональний кухонний комбайн.
Ось власне і вся інформація про те, в чому полягає відмінність блендера і міксера. А вибір як завжди за вами.
Вдалих вам покупок!

Автор: Майстер Плюс

Фото: