Ремонт-Р - Як правильно почистити кондиціонер?

Як правильно почистити кондиціонер?

Як правильно почистити кондиціонер?

Кондиціонери в нашому будинку вже стали більш потребою, ніж розкішшю. Адже для комфортного мікроклімату в будинку, особливо влітку, без кондиціонера не обійтись. Але, як і будь-яка техніка, кондиціонер не вічний і згодом може давати збої своєї роботи. Звичайно, якщо ви своєчасно обслуговуватимете прилад і стежите за його чистотою, то термін його роботи буде набагато довшим.
Зовнішній блок кондиціонера
Внутренний блок кондиционера
Чим довше працює ваш кондиціонер, тим більше забруднюються його фільтри і, звичайно ж, робота його погіршується, адже забруднення фільтра призводить до того, що блокується повітрообмін. Відповідно всередині кондиціонера починають заводитися бактерії, і це негативно позначається на здоров'ї всіх, хто проживає в будинку, особливо це стосується маленьких дітей і людей, які страждають на астму або алергії. Крім цього, при забруднених фільтрах у кондиціонері швидше виходять з ладу його деталі, оскільки вони працюють на зношування. Саме з цієї причини ми вирішили написати вам статтю з корисними порадами від професіоналів, як правильно почистити кондиціонер самостійно і цим продовжити його термін експлуатації.

Як зрозуміти, що кондиціонер вимагає очищення

Кожен кондиціонер оснащений різною системою фільтрації, що необхідно, щоб якісь забруднення повітря не потрапляли всередину виробу.
Сітчасті фільтри внутрішнього блоку
Коли дана система фільтрації засмічується, у кліматичної техніки істотно знижується продуктивність і це тягне за собою споживання більшої кількості електроенергії. Якщо в такому режимі кондиціонер працюватиме тривалий час, він незабаром дасть збій у роботі або зовсім вийде з ладу.
Всіх цих неприємних моментів можна уникнути, якщо ви регулярно проводитимете чистку кондиціонера, а саме його внутрішнього і зовнішнього блоків. Потрібно проводити профілактичні роботи не менше двох разів на рік. Це, як правило, перед початком використання кондиціонера, а це кінець весняного періоду та при переході на зимовий період.
Якщо ви будете проводити своєчасно всі необхідні профілактичні заходи, то кондиціонер без проблем пропрацює всі свої 7 – 12 років, що передбачається виробниками.

Різновиди фільтрів кондиціонера

У кондиціонерах може зустрічатися кілька видів фільтрів:
- механічний фільтр-пиловловлювач. Такий фільтр встановлюється на всі типи спліт систем. Виконує функцію затримки частинок пилу, пуху та іншого дрібного сміття, що літає у повітрі приміщення. Цей фільтр дуже важливий, оскільки він уловлює дрібні частинки сміття, які затягує турбіна внутрішнього блоку, запобігаючи забруднення теплообмінника, вентилятора та дренажної системи кондиціонера. Цей фільтр складається з кількох сіток, розташованих за лицьовою панеллю внутрішнього блоку під повітрозабірними ґратами;
- антибактеріальний фільтр. Його призначення видаляти з повітря хвороботворні бактерії та віруси. Знешкодження бактерій проводиться двома найпоширенішими способами. Перший - руйнування білкової оболонки, що призводить до загибелі бактерії чи вірусу. Другий спосіб - вплив на бактерії та віруси негативно зарядженими іонами. В результаті взаємодії аніонів з клітинами бактерій утворюються нерозчинні сполуки, які важчі за повітря і не можуть надалі перебувати у зваженому стані. Антибактеріальний фільтр встановлюється за пиловловлюючим фільтром;
- катехіновий фільтр. Містить натуральну речовину «катехін», що видобувається з листя зеленого чаю. Здавна катехін використовувався у медицині як антисептик. Молекули катехіну створюють тонкий шар навколо білкової оболонки мікроорганізму, тим самим знезаражуючи його. Виробники катехінових фільтрів стверджують, що в результаті фільтрації гине до 98% мікроорганізмів, що потрапляють у фільтр;
- ензимний фільтр. Містить на поверхні ензими (ферменти) - білкові молекули, які прискорюють хімічні процеси хвороботворних організмів. При хімічній взаємодії білка ензиму з оболонкою мікроорганізму порушується її структура. Після такої реакції мікроорганізм гине. Так як ензими вступають у реакцію з іншими речовинами, з утворенням нової речовини, їх кількість з часом зменшується та фільтр підлягає заміні;
- фотокаталічний або цеолітний фільтр. Створює ультрафіолетове випромінювання, під впливом якого при каталізації процесу оксидом титану органічні речовини (у тому числі бактерії та віруси) розкладаються на неорганічні (воду та вуглекислий газ). Якщо врахувати, що багато запахів мають органічну природу, вони також нейтралізуються фотокаталітичним фільтром. Ефективне видалення запаху тютюнового диму, деяких токсичних газів, аміаку. Основна відмінність такого фільтра в тому, що він тільки розкладає молекули шкідливих речовин, не накопичуючи їх на своїй поверхні, не потребує періодичної заміни. Єдиний мінус - через ускладнену конструкцію фотокаталітичний фільтр майже не застосовується в кондиціонерах. На даний момент такі фільтри використовують тільки в кондиціонерах Daikin моделі Ururu Surara та очищувачі повітря;
-фільтр Васабі. Поверхня оброблена речовиною, що міститься у складі японського хрону васабі - алілізотіоціанатом. Ця речовина має відмінні антибактеріальні та протиракові властивості;
-дезодоруючий фільтр. Дезодоруючі фільтри служать для видалення з повітря неприємних запахів, наприклад, тютюнового диму, запахів приготування їжі, кави або парфумерії, косметики та багатьох інших. Всі подібні фільтри працюють завдяки адсорбенту, що міститься в їх структурі. Як адсорбент у фільтрах кондиціонерів зазвичай застосовують активоване вугілля або цеоліт. Ці пористі матеріали здатні притягувати молекули речовин (адсорбат), ніби приклеюючи їх до поверхні. Активоване вугілля та цеоліт за рахунок пористості мають дуже велику площу поверхні. Це дозволяє адсорбувати на поверхні адсорбат (молекули запахів) масою до 50% маси адсорбенту. Після цього вугільний фільтр стає марним і підлягає заміні. Більш того, після забруднення поверхні фільтра, вугілля починає розкладатися, викидаючи в повітря вуглецеві сполуки. Термін служби вугільного дезодоруючого фільтра залежить від обсягу запахів, що виділяються в приміщенні, і, як правило, не перевищує півроку. Інша справа – цеолітні фільтри. Після забруднення поверхні цеолітного фільтра матеріал не розкладається, а деякі види таких фільтрів можуть бути відмиті в теплій воді і застосовані знову. Поглинаюча здатність у цеолітних фільтрів нижче, ніж у вугільних;
- плазмовий фільтр. У ньому створюється плазмовий розряд - ні що інше, як коронний розряд на електродах фільтра, створюваний за рахунок подачі на електроди високої напруги (порядку 5кВ). Тобто плазмовий фільтр по суті є іонізатором повітря в мініатюрі. Отримані внаслідок розряду негативні іони (аніони) входять у реакцію з позитивно зарядженими молекулами речовин, зокрема мікроорганізмами, спорами грибків і плісняви, алергенами, речовинами, що створюють неприємні запахи. Потрапляючи в електричне поле плазмового фільтра, вода, що міститься у вигляді водяної пари в повітрі, розщеплюється на молекули кисню та водню, причому частина молекул кисню з'єднуються, утворюючи невелику кількість озону;
- антиоксидантний фільтр. Антиоксиданти (антиокислювачі) - речовини, що уповільнюють процеси окиснення. Усі процеси у живих організмах протікають завдяки окислювально-відновним реакціям. У цьому клітини, що у перебігу цих реакцій, старіють і, зрештою, відмирають. При уповільненні окисних процесів термін життєдіяльності клітин продовжується. Виробник антиоксидантних фільтрів (компанія Mitsubishi Electric) заявляє, що ці фільтри здатні уповільнити процес старіння живих організмів, що споживають повітря, оброблене ними. Антиоксиданти мають значення для здоров'я людини. Вони є інгібіторами при окисленні речовин киснем, завдяки чому широко використовуються в харчовій промисловості (лимонна та аскорбінова кислоти). Більшість із них мають антибактеріальну дію.
Як зрозуміти, що кондиціонер уже час почистити?
- при роботі кондиціонера у приміщенні з'являються неприємні запахи;
- коли кондиціонер працює, чути дивні звуки;
- падає потужність роботи кліматичної системи;
- кондиціонер починає споживати більше електрики.

Процес чищення сітчастого фільтра кондиціонера

Коли ви вирішите почистити свій кондиціонер, вам слід почати цей процес з очищення його фільтра. Фільтр - це найуразливіша деталь приладу, але в той же час саме ця деталь захищає приміщення і сам прилад. І з цієї причини потребує своєчасного та якісного догляду.
Фільтр кондиціонера розміщений у передній частині приладу та зовні схожий на дрібну сітку. Щоб якісно виконати чищення кондиціонера потрібно зробити таку дію:
1. Перше, що потрібно зробити, це відключити кондиціонер від мережі.
2. Далі, акуратно, потрібно зняти кришку, що закриває фільтр. Зазвичай, потрібно потягнути на себе і водночас нагору. Робити все це потрібно не поспішаючи, щоб ніде нічого не зламати.
3. Під кришкою і розміщений фільтр. Його потрібно акуратно та дбайливо дістати з приладу. А що б це зробити, візьміть його за нижню частину і неквапливо виймайте.
Вилучення сітчастого фільтра
4. Після вилучення фільтра його необхідно ретельно вимити, використовуючи для цього проточну воду і не агресивний миючий засіб.
Промивання фільтра проточною водою
5. Просушивши фільтр добре, встановлюємо його назад.
Встановлення чистого фільтра
Якщо ви помітили, що при включенні кондиціонера в приміщенні з'являється неприємний запах, то вам знадобиться засіб для чищення кондиціонера, що розроблено спеціально для боротьби з неприємним запахом з кондиціонера. Адже вся справа в тому, що всередині приладу накопичуються бактерії та інші мікроорганізми тому під час роботи системи утворюється неприємний запах. Щоб позбутися його, візьміть необхідний засіб, і включіть кондиціонер на мінімальну потужність. Розпорошіть засіб так, щоб його краплі з повітрям потрапили всередину приладу. Зверніть увагу, що під час цієї процедури фільтр кондиціонера повинен бути знятий.
Спеціальні засоби з обслуговування кондиціонера
Як правило, після цієї процедури всі сторонні запахи пропадають. Якщо ж ні, то варто звернутися до фахівця з ремонту кондиціонерів.

Очищення теплообмінника кондиціонера

Крім фільтра кондиціонера, в ньому є ще одна важлива деталь, яка потребує регулярного та якісного чищення – цією деталлю є теплообмінник кондиціонера. Розглянемо чищення теплообмінника або правильно назвати випарник кондиціонера, розташованого у внутрішньому блоці. Оскільки цей блок знаходиться в приміщенні, для чищення цього пристрою знадобляться засоби, що захищають меблі, стіни та все інше, що розташоване поблизу кондиціонера. Це можуть бути як спеціальні сервісні пакети, так і просто поліетиленові плівки та ганчір'я. Також знадобиться спеціальний миючий інструмент типу компресора або парогенератора.
Позначимо основні етапи чищення внутрішнього блоку:
1. Відкриваємо передню кришку приладу.
2. Дістаємо сітки, що фільтрують.
Внутрішній блок без фільтру
3. Акуратно знімаємо заслінку розподілу потоку повітря.
4. Розбираємо кріплення корпусу та знімаємо передню кришку.
5. Відкручуємо та знімаємо дренажну ваннучку.
6. Далі слід виконати сухе чищення, використовуючи для цього пилосос або пензлик, у якого довгі ворсинки. Всі рухи при чищенні потрібно виконувати дбайливо та строго в одному напрямку – з верху донизу.
7. Послаблюємо кріплення валу та знімаємо турбіну.
8. Злегка піднявши кондиціонер, використовувати пакет сервісу або плівку для кріплення на стінку за блоком.
9. Закрити пакетом електричну частину кондиціонера.
10. Наносимо спеціальний засіб для миття та дезінфекції.
11. Промиваємо теплообмінник водою під тиском.
Промивання водою під тиском
12. Усі зняті елементи промиваємо проточною водою.
13. Збираємо кондиціонер у зворотній послідовності.
Якщо ви хочете зберегти кондиціонер у цілості та безпеці, і немає у вас зайвих коштів на професійне його чищення, то самі в домашніх умовах проводите сухе чищення теплообмінника щомісяця.

Як правильно почистити зовнішній блок

Зовнішній блок
Чищення зовнішнього блоку проводиться двічі на рік. У зовнішньому блоці дуже часто збирається пил, бруд, тополиний пух, листя дерев, дрібні гілки тощо.
Якщо не виконувати своєчасно очищення кондиціонера, то в його зовнішньому блоці накопичуватиметься сміття, і згодом перегріватиметься компресор і радіатор приладу. А якщо цього не запобігти то незабаром кондиціонер може зовсім вийти з ладу. І доведеться шукати вільні гроші та час для його ремонту. Виконати очищення зовнішнього блоку нелегко. Хоча всі думають, що нічого складного немає, адже розташований цей блок кондиціонера одразу за вікном. Так, воно так, але, без спеціального обладнання та страховки складно впоратися з таким завданням.
Якщо у вас немає достатньо знань, необхідного обладнання або зовнішній блок кондиціонера розташований так, що до нього складно дістатися, то не варто ризикувати, краще викликати для цього спеціальну службу або майстра.
У випадках, коли ви можете дістатися до зовнішнього блоку кондиціонера, і немає жодної небезпеки для вашого здоров'я, ви можете почистити його самі. А для цього слід виконати такі дії:
1. Насамперед потрібно відключити кондиціонер від мережі.
2. Потім приберіть все листя, гілки тощо.
3. Далі знімаємо кожух, що необхідний для захисту приладу від впливу зовнішніх факторів і чистимо блок кондиціонера від накопиченого всередині сміття.
Розібраний зовнішній блок
4. Для доступу до радіатора знімаємо крильчатку вентилятора. Її потрібно промити окремо.
5. І останнє, що потрібно зробити, це промити радіатор. Зручно мити радіатор під напором води, або використовуючи пароочисник. Але при цьому слідкуйте, щоб вода або волога не потрапляли на електричний модуль кондиціонера, інакше робота кондиціонера буде некоректною.
Промивання зовнішнього блоку
6. Збираємо зовнішній блок у зворотній послідовності.
При чищенні та профілактичних роботах ви можете використовувати будь-які антибактеріальні засоби.

Підбиваємо підсумки

Як бачите, у нашій статті ми зібрали для вас найкориснішу інформацію щодо того, як правильно виконати чищення кондиціонера в домашніх умовах. Виконуючи регулярне та якісне чищення кондиціонера, вам не доведеться замислюватися, де знайти гроші на його ремонт. А скажу вам, що виконати чищення кондиціонера дешевше, ніж ремонт. Якщо ви дотримуватиметеся всіх порад і правильно, а головне своєчасно проводити чистку та обслуговування кондиціонера, то він ще довгі роки вас радуватиме свіжістю та прохолодою в будинку чи офісі.


Автор: Майстер Плюс

Фото: