Ремонт-Р - Причина поломки побутової техніки у неправильному поводженні

Причина поломки побутової техніки у неправильному поводженні

Причина поломки побутової техніки у неправильному поводженні

Побутова техніка стала невід'ємною частиною нашого побуту. Завдяки побутовим приладам у нас побут став набагато простішим, і з'явилося набагато більше часу для того, щоб зробити багато чого корисного. Техніка буває різною за призначенням, розмірами, дизайном тощо. І купуючи її, треба розуміти, для чого вона призначена і що техніка не вічна, якою б якісною та дорогою вона не була. І рано чи пізно вам доведеться зіткнутися з питанням ремонту побутових приладів, і перше в такому випадку, що турбує користувачів, що ж стало причиною поломки. Так от, найчастіше причина в нас самих, ми неправильно використовуємо прилади, експериментуємо з їхнім функціоналом. У нашій статті ми трохи розповімо вам про те, як через нашу недбалість прилади доводиться здавати в сервісний центр для ремонту.
Можна почути таку крилату фразу "Макарони зварили в чайнику, а в пральній машині випрали тугрики". Як кажуть у кожному жарті є доля правди.
До кожного приладу при покупці обов'язково додається інструкція, а в ній конкретно і по пунктах розписано, як працює прилад, як потрібно ним користуватися, як проводити правильно обслуговування та догляд. І цю інструкцію, зверніть увагу, потрібно взяти та прочитати до того, як ви почнете роботу з приладом. Але, на превеликий жаль, так роблять одиниці, зате потім багато хто починає нарікати на неякісний товар від виробника. Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок: хочете, щоб техніка служила довго і справно - уважно читайте посібник з експлуатації не при поломці приладу, а перед першим його використанням.
Давайте спробуємо з вами розібратися, про який неправильний догляд та експлуатацію йтиметься. Ми спробуємо в нашій статті вам розповісти коротко про найчастіше використовувані прилади.

Яку воду заливати у праску

Таке питання можна чути досить часто, та ще й з обуреннями. Яка, мовляв, різниця, яка вода. Різниця дуже велика, адже саме жорстка вода це найперший і найстрашніший ворог усіх побутових приладів, у яких відбувається нагрівання цієї води. Небезпечна для приладів з нагрівальним елементом особливо та вода, у якій дуже високий вміст солей та мінералів, це, як правило, вода з колодязів. Всі ці солі та мінерали під впливом високих температур відкладаються в приладі, а саме на ТЕНі праски, утворюючи накип. А чим товстіший шар накипу, тим більше навантаження на нагрівальний елемент і за рахунок цього він швидко приходить у непридатність, вимагаючи заміни, ось вам відповідь на запитання, яка різниця, яку воду використовувати.
Розібрана праска з накипом
Якщо ми говоримо з вами про праску, то в приладі над ТЕНом є перетворювач пари. Так ось, при використанні жорсткої води, ця деталь забивається, і вода починає текти з праски через підошву. Ще накип шкодить гумовим елементам праски, вони перестають бути еластичними і вони можуть справлятися зі своїми завданнями. Таких проблем не буде, якщо перед використанням праски ви ознайомитеся з інструкцією, де чітко написано, що в праску рекомендовано заливати звичайну воду, розведену дистильованою, у пропорціях 1:1. За рахунок високої кислотності дистильованої води кальцій та мінерали, що містяться у звичайній воді, розчинятимуться. Якщо ви плануєте використовувати для праски воду з-під крана, то вам її необхідно прокип'ятити.

Як правильно поводитися з електричним чайником

Прилад, який найчастіше використовується в побуті - це електрочайник. Як правило, рідко хто купує дуже дорогий, більшість користувачів віддають перевагу простому бюджетному варіанту.
 
Чайник з утвореним накипом.
За воду не будемо повторюватися, в даному випадку нічого не вдієш, дистильовану пити не будемо. А поговоримо за винахідливість користувачів, переважно це стосується студентів. Адже саме вони люблять використовувати електричний чайник для приготування варених яєць, макаронів, картоплі тощо. Звичайно, що довго в такому режимі прилад не протримається і дасть збій у роботі. І це зрозуміло, адже він призначений для кип'ятіння води, а не варіння яєць.
Від накипу чайники теж дуже часто ламаються – перегорає ТЕН. Щоб цього уникнути, необхідно періодично проводити чистку чайника, використовуючи лимонну кислоту..
Пакети з лимонною кислотою
Для цього візьміть два пакетики лимонної кислоти, залийте водою і прокип'ятіть, злийте воду і прополощіть чайник. Так потрібно робити періодично для профілактики.
Чайник не можна включати відразу після того, як вода в ньому закипіла. Так як електрочайник - прилад, підключений безпосередньо до електромережі, тому слідкуйте, щоб на підставку або під неї не потрапляла вода. Витирати її потрібно постійно вологою ганчіркою, тільки при цьому витягнувши вилку з розетки.
Дамо вам кілька корисних порад, що допоможуть збільшити або продовжити термін експлуатації електричного чайника..
- Чайник служити довше, якщо не давати утворитись накипі на спіралі.
- Знімайте чайник, що працює з підставки тільки після того, як вода в ньому закипить, і пристрій автоматично вимкнеться..
- Не вмикайте чайник знову відразу після того, як вода в ньому закипіла. Виробники радять почекати щонайменше 1-2 хвилини, перш ніж натиснути на вимикач знову.
- Чайник призначений для того, щоб кип'ятити воду, тому в жодному разі не наливайте туди молоко або інші рідини.

Що не так в експлуатації пральних машин

Пральна машина – це просто незамінний помічник, і коли вона дає збій у роботі, то без неї як без рук. Нижче перерахуємо, що може стати причиною виходу з експлуатації цього незамінного приладу. Звичайно ж, перший ворог пральної машини це та сама вода, через домішки вона є головним ворогом нагрівального елемента.
ТЕНи пральних машин покриті накипом
Дуже часто через жорстку воду втрачає свої властивості сальник, а згодом це призводить до виходу з ладу підшипникового вузла. Якщо виходить цей вузол з ладу, його потрібно лише замінити на новий підшипниковий вузол. Заміну цієї деталі потрібно довірити фахівцям. Крім цього, через жорстку воду в пральній машині утворюється накип, особливо це стосується нагрівального елемента. Чим більший шар накипу на ТЕНі, тим швидше він прийде в непридатність, і машинка не працюватиме так, як належить. ТЕН необхідно замінити на новий. Часто можна почути фразу, що нагрівальний елемент можна очистити від накипу. На превеликий жаль це трохи помилкове поняття, очистити ТЕН від накипу практично неможливо, а ось пом'якшити воду цілком реально. Для цього використовують спеціальні засоби, що продаються у кожному господарському магазині та навіть у магазинах побутової техніки. Але, ефективним цей засіб буде тільки в тому випадку, якщо ви будете його використовувати з першого дня експлуатації пральної машини, інакше це гроші на вітер. Щоб пральна машина служила довго без поломок, її потрібно раз на місяць очищати. Це можна робити в домашніх умовах і особливих знань та вмінь для цього не потрібно. Для цього можна використовувати лимонну кислоту або спеціальні порошки для видалення накипу.
Таке чищення має проводитися за температури не менше 60 градусів Цельсія. І при цьому варто пам'ятати, що білизну в пральну машину не завантажуємо.
Якщо у вас пральна машина з електронною панеллю, варто розуміти, що такі прилади бояться частих перепадів напруги в електричній мережі.
Причиною поломок пральних машин часто стає їхнє навантаження. Не варто дуже захоплюватися і багато речей закладати у пральну машину. Іноді здається, що одна невелика ковдра або плед за вагою цілком вписується в норму, але потрібно ще враховувати, що при намоканні його вага значно збільшиться. Перевантажувати пральну не бажано, але і вхолосту працювати вона теж не повинна.
Часто причинами поломки пральних машин є сторонні предмети. Вони потрапляють у пральну машинку з необережності, адже люди мають властивість забувати перевірити кишені перед тим, як покласти річ у пральну машину. А в кишенях можуть бути монети, болтики, шпильки та багато іншого, що згубно позначатиметься на вашому побутовому приладі. Всі ці сторонні предмети можуть спричинити пробитий бак, розірвану резину тощо.
Ще кілька корисних порад чого не варто робити з пральною машиною:
- якщо ви забули щось покласти, а прання вже запустили, не намагайтеся силоміць відчинити дверцята. Вони заблоковані замком та їх дуже просто можна зламати;
- у пральних машинах автомат не варто використовувати порошок, що призначений для ручного прання, оскільки він дає багато піни. Якщо піни багато, вона може витіснити воду, яка проллється на підлогу чи заллє електричну частину, що, своєю чергою, призведе до поломки. Щоб уникнути цього перервіть процес прання та поставте програму віджиму, це допоможе уникнути неприємностей;
- якщо ви вже запустили прання, але зрозуміли, що потрібно було включити не ту програму, зробіть скасування згідно з посібником користувача. Для різних машин – це може бути різна комбінація клавіш;
- купивши пральну машину, запросіть для її встановлення фахівця, адже правильне встановлення пральної машини - це запорука її тривалої експлуатації без збоїв та поломок;
- для прання використовуйте стільки білизни, скільки зазначено в інструкції;
- намагайтеся включати пральну машину, коли хоч хтось є вдома, пам'ятайте це все ж таки техніка, а якщо станеться якийсь збій, а вас немає вдома, то вам доведеться не тільки ремонтувати пральну машину, а й оплачувати ремонт сусідам.

Мікрохвильову піч головне – мити

Відкрита мікрохвильова піч
Найнебезпечніший ворог для мікрохвильової печі – це жир. Це і є основна причина поломки мікрохвильової печі. Це заявляють майстри з ремонту побутової техніки.
Вся справа в тому, що всередині мікрохвильової печі є спеціальна слюдяна пластина. Якщо вона постійно жирна і миється, вона починає проводити струм, внаслідок чого у приладі утворюється електрична дуга і всередині приладу з'являються іскри. Це призводить до вигоряння самої слюди та поломки печі. Звичайно, мити мікрохвильову піч з використанням абразивних засобів не потрібно, але щоразу після її використання рекомендується протирати прилад вологою ганчірочкою. Ще варто уважно стежити за будь-якими змінами на внутрішній поверхні приладу. На ній не повинно бути сколів та іржі, якщо ви побачили, хоч найменші пошкодження емалі на внутрішній частині приладу, не затягуйте, а зверніться за допомогою до фахівців.
Нижче в нашій статті ми наведемо ще кілька речей, які не варто застосовувати при використанні НВЧ-печі:
- намагайтеся не включати мікрохвильову піч вхолосту, бо це може привести прилад в непридатність.;
- не використовуйте металевий або з металевим напиленням посуд. Деякий посуд маркується спеціальним значком, що вказує на його використання в мікрохвильовій печі;
- коли миєте мікрохвильову піч, не користуйтеся миючими засобами, які у своєму складі містять абразивні речовини. Не намагайтеся видалити залишки жиру або бруду механічним шляхом. Використовуйте для цього перевірені засоби побутової чи спеціальної хімії;
- не варто користуватися мікрохвильовою піччю, в якій тріснуте скло або пошкоджений захисний екран;
- на кожній упаковці з продуктами позначено час їх приготування або підігріву в мікрохвильовій печі, щоб уникнути небажаних наслідків. Якщо ви розігріваєте тверді продукти, їх бажано проткнути чимось гострим, наприклад зубочисткою, це необхідно, щоб запобігти їх вибуху;
- ні в якому разі не намагайтеся зварити в мікрохвильовій печі яйця, через різну швидкість нагрівання білка і жовтка вони вибухають;
- не грійте продукти в герметичних упаковках, консерви та алкогольні напої, це може закінчитися плачевно;
- не рекомендовано в мікрохвильовій печі розігрівати їжу в пластикових або паперових упаковках, не призначених для цього;
- деякі види свіжих овочів при приготуванні в мікрохвильовій печі втрачають свої поживні властивості. Зважайте на це, якщо ви дотримуєтеся здорового образу в харчуванні. Також це беріть до уваги при нагріванні заморожених фруктів.

Чому виникають проблеми з пилососом

Пилосос зі знімним пилозбірником
Ця корисна річ, начебто і нескладна у використанні, і здавалося б, що незрозумілого у використанні такого приладу. Але, як показує практика, до пилососів у наших громадян також креативний підхід, ними зокрема дуже люблять поглинати воду, а від цього починають іржавіти елементи двигуна приладу, що власне і призводить до його поломок. Не можна також прибирати пилососом будівельний пил, він дуже дрібний, проникає крізь фільтри і, знову ж таки, виводить з ладу двигун. Важливим при тривалому використанні приладу є своєчасне чищення або заміна фільтруючих елементів.
 
Фільтри для пилососу
Краще звернутися до інструкції користувача, щоб знати, які та скільки фільтрів у вашому пилососі, а також рекомендовані інтервали для їх заміни. Якщо за цим не стежити, створюється велике навантаження на двигун. Розібрати двигун пилососа не можна, його треба замінювати повністю, а це може скласти половину вартості приладу. Тому рекомендуємо дуже акуратно і дбайливо ставитися до побутових приладів. Що допоможе вам уникнути зайвих проблем та грошових витрат.

Автор: Майстер Плюс

Фото: