Ремонт-Р - Ремонт хлібопічки своїми руками. Не працює хлібопічка: можливі причини

Ремонт хлібопічки своїми руками. Не працює хлібопічка: можливі причини

Ремонт хлібопічки своїми руками. Не працює хлібопічка: можливі причини

Хлібопіч – з'явилася в нашому побуті не дуже давно, але назвати її новинкою теж не можна. Незважаючи на те, що прилад невеликий, але він є досить складним пристроєм. Головне призначення цього приладу – це забезпечити всю сім'ю свіжою випічкою. Але, вічного немає нічого, і хлібопічки - не виняток, саме тому збій у її роботі може статися будь-якої миті, і, як правило, це відбувається завжди не вчасно. Що в такому випадку робити і як правильно вчинити? Саме цій темі буде присвячена ця стаття.
Хлібопіч - універсальна помічниця з випікання домашнього хліба. Найпростіша хлібопічка оснащена парою найбільш популярних програм.
Вид хлібопічки зверху
Якщо говорити про дорожчі прилади, то там уже буде функціонал більш розширеним. Це, наприклад, може бути додаткова програма, що дозволяє приладу продовжувати свою роботу після невеликих перебоїв в електричній мережі.
За габаритами хлібопічка не дуже велика, і вагу має також невелику. Можна сказати, що пристрій компактний, але, звичайно ж, її компактність залежить від того, на який об'єм розрахована чаша.
Відкрита хлібопіч з видом на форму
У свою чергу, розміри хлібопічки дозволяють знайти для неї місце навіть на маленькій і затишній кухні.
Багатьох цікавить питання щодо споживання електрики. Так ось, на сьогоднішній день вже практично всі виробники пропонують споживачеві прилад, що є більш економним, ніж хлібопічки старіших зразків.
Думки про те, чи потрібен такий побутовий прилад на кухні чи ні, можна обійтися без нього, істотно розходяться. Одні вважають, що без хлібопічки можна спокійно жити, і вона лише займатиме місце на кухні, інші не уявляють без цього пристрою свою кухню. Справа в тому, що у кожного з нас різні потреби.
Найбільше хлібопічка потрібна тим, хто любить смачну, ароматну, домашню випічку. Ті, хто часто купує випічку, кекси, булочки тощо, стверджують, що купити хлібопіч буде вигідніше, ніж щодня купувати хлібобулочні вироби у магазині. І окупиться прилад лише за один рік.
У приладі є різні програми, що дозволяють випікати не тільки хліб, але й інші хлібобулочні вироби, наприклад, кекси, житній хліб, хліб з різними добавками (кунжутом, насінням льону або соняшниковим насінням), а крім випічки в деяких моделях хлібопічок можна готувати навіть джем і варення.

Переваги та недоліки даного приладу

До переваг хлібопічки належать:
  • Мінімізація клопоту. Не потрібно багато вашого часу, щоб місити тісто, робити булочки і потім садити їх у духовку тощо. Все, що потрібно від користувача, це підготувати всі необхідні інгредієнти і покласти їх у прилад, потім вибрати необхідну програму і все, ваша участь в приготуванні хліба або булочок закінчена.
  • Наявність таймерів. Це корисна функція, завдяки якій ви можете задати час, коли хлібопіч повинна включитися і почати приготування хліба або булочок.
Використання таймера у хлібопічці
  • У хлібопічці вироби виходять завжди смачними, і ви не турбуватиметеся, що вони підгорять.
  • У вас духовка залишається вільною. Тобто ви можете одночасно пекти хліб і приготувати запечену качку чи курку чи приготувати, наприклад, десерт
До недоліків хлібопічки відносять:
  • Немає можливості випікати вироби з високою вологістю, наприклад чіабату.
  • Неможливо випекти хліб, наприклад, у вигляді кола, оскільки форма для випікання тільки одна.
форма для випікання
  • За один захід, можна спекти лише один буханець хліба.
  • Якщо прилад дає збій у роботі, його ремонт дорого обходиться. Особливо якщо необхідна заміна запчастин хлібопічки.

Чим відрізняється хліб випечений у духовці від хліба з хлібопічки

Хліб, який ви спечете в хлібопічці і хліб, випечений, у духовці суттєво відрізнятимуться один від одного. Якщо порівнювати хліб, випечений у духовці та хлібопічки, можна знайти значні відмінності.
  • Хліб у духовці ви можете спекти будь-якої форми, навіть у вигляді короваю. У хлібопічці цього не зробите.
  • У духовці ви можете прикрасити хліб або посипати його чимось, або наприклад, змастити яйцем і скоринка вийде блискучою і красивого коричневого кольору.
  • Хліб у духовці можна приготувати різної вологості, наприклад ту ж чіаббату.
  • У духовці ви можете приготувати пару буханців хліба, або, наприклад, одночасно хліб різної форми.
Але, якщо все ж таки ви хочете придбати хлібопіч, то ви не залишитеся розчаровані. Це також хороша помічниця. Головна її особливість – це мінімізація ваших зусиль. Для приготування буханця хліба, ви підбираєте інгредієнти і просто вибираєте програму. І до того ж, якщо щось вийде з ладу, то ремонт хлібопічки дешевше, ніж ремонт духовки..

Як облаштована хлібопіч

На сьогоднішній день на ринку побутової техніки вже є багато виробників, що пропонують споживачеві такий кухонний прилад, як хлібопіч. Працюють вони всі за одним і тим самим принципом. Відрізняються дизайном, функціоналом, матеріалом виготовлення, ціною та, звичайно ж, якістю. Спробуймо розібратися, як же працює хлібопіч.
Всі процеси з приготування хліба виконуються в одній ємності, тобто тісто замішується, підходить і випікається в одній чаші. Ви кладете в прилад усі необхідні інгредієнти в тому стані, в якому вони є і хлібопіч все це перетворює на тісто. Всі сторони в чаші округлі і суміш скочується в один клубок і рівномірно катається формою, щоб всі інгредієнти рівномірно перемішалися між собою, і в результаті виходить однорідне тісто.
Вид хлібопічки під формою
У хлібопічці є крім корпусу, лопатки для замісу тіста і форми, механічний вузол, що розміщений у дні форми, а складається він зазвичай з електродвигуна, ременя, шківа та валу. У свою чергу чаша фіксується на приводі всередині агрегату. У той час, коли відбувається процес замісу та приготування хліба, то в приладі підтримується та сама температура. Якщо починає знижуватися температура, то спеціальні датчики подають сигнал і хлібопічка починає працювати на повну потужність. А за рахунок того, що прилад оснащений складним механізмом, що відповідає за регулювання температури, скоринка у хліба виходить бажаного кольору.

Часті причини поломки

Насправді зламатися або дати збій у роботі пристрій може з багатьох причин. І всі їх описувати буде дуже довго, та всеодно, напевно, не опишеш. Найчастіше доводиться мати справу зі знімною лопаткою хлібопічки, адже вона ламається дуже часто.
Знімні лопатки хлібопічки
А вся річ у тому, що саме ця деталь приймає на себе найбільше навантаження під час роботи приладу. Ще, дуже часто з ладу виходить механіка пристрою. Це, можна сказати, «хворе» місце хлібопічок. Спробую пояснити, чому саме механічна частина приладу страждає найчастіше. На цю частину приладу в процесі роботи припадає найбільша частина навантаження, крім цього механічна частина постійно контактує з тістом, а це є свого роду агресивне середовище. Ще постійно висока вологість і температура теж стають причиною виходу з ладу механічної частини хлібопічки. Щодо електроніки хлібопічки, експерти заявляють, що вона зламатися насамперед не може. У зону ризику потрапляють хлібопічки, обладнані платою із силовою частиною схеми. Оскільки її розташування знаходиться недалеко від камери печі, тому через постійні високі температури в процесі випікання хліба цей елемент може серйозно постраждати.
Траплялися випадки, коли кришка апарату ламалася. Причиною цього може стати той факт, що він закривається або занадто туго, або прилягає нещільно. Навіть якщо експлуатувати техніку за всіма правилами і інструкціями, це не стане панацеєю від усіх її несправностей, адже просто з часом виникне необхідність міняти запчастини хлібопічки, що зносилися. Або навіть невеликий стрибок напруги, на який не можна вплинути, може стати згубним для побутового агрегату.

Виправлення несправностей власними руками

Якщо перша помічниця на кухні вийшла з ладу, то спочатку необхідно вивчити інструкцію. Зазвичай компанія, яка є виробником даної техніки, вказує найпоширеніші причини поломки в інструкції для користувача, але, на превеликий жаль, не всі користувачі читають інструкцію. Іноді так трапляється, що техніка перестає працювати через банальні дрібниці. В інструкціях, що додаються до паспорта агрегату, вказуються ці банальні дрібниці, а також способи усунення поломок, що виникли.
Є, звичайно, проблеми, з якими можна впоратися самостійно, а є такі, в яких потрібна допомога фахівця, якщо немає найменших знань, як виправити прилад самостійно. Нижче ми докладніше опишемо ці ситуації на прикладі.
Не подається живлення на апарат. Однією з банальних причин може бути перебитий, переламаний мережевий шнур.
Мережевий шнур хлібопічки як одна із проблем
Впоратися з цією проблемою може будь-яка людина, і не обов'язково шукати майстра або тягнути прилад у сервісний центр. Адже в даному випадку не потрібно особливих знань та вмінь. Ви просто грамотно з'єднуєте місце розриву або змінюєте шнур повністю.
Інша річ, якщо йдеться про механічний привід хлібопічки. Якщо виникла потреба заміни чи ремонту цього вузла, можна розглянути три варіанти вирішення проблеми:
- самому знайти потрібну літературу, вивчити її і спробувати себе в ролі майстра;
- знайти хороший сервісний центр і відвезти туди свою хлібопіч, довіривши її в руки професіоналів;
- як варіант здати хлібопіч на запчастини, а собі купити новий справний прилад.
Але, як таку проблему пропонують вирішити фахівці:
  • Щоб дістатися механічного приводу хлібопічки, необхідно розкрутити її корпус. Спочатку, розкручуємо кріплення знизу корпусу.
  • Далі, відкриваємо хлібопіч і під формою розкручуємо кріплення піддону.
  • Дивимося, як кріпиться ТЕН. Звільняємо його.
  • Далі необхідно відокремити корпус від нижньої частини. Звертаємо увагу на дроти, що йдуть від плати управління. Від'єднуємо роз'єми.
  • Після цього потрібно від'єднати нижню кришку, що закриває ремінну передачу.
 
Механічний привід хлібопічки
  • Перевіряємо стан ременя, електродвигун та основний вал. Часто бувають проблеми з ременем чи втулкою основного валу. Проводимо заміну необхідних деталей.
  • Збираємо виріб у зворотному порядку.
Зверніть увагу! Якщо в хлібопічці потекла чаша, то її не потрібно ремонтувати, а треба замінити. Саме тому, у випадку, коли ви з технікою на «Ви», то найкраще звернутися до сервісного центру.

Звернення до сервісного центру

Звичайно, якщо ви зовсім не розумієтеся на ремонті побутової техніки, то навіть і пробувати не варто. Відразу потрібно звернутися за допомогою до сервісного центру. Досвідчені майстри зможуть одразу, на вигляд визначити, що стало причиною того, що Ваша хлібопічка вийшла з ладу. Після проведення якісної діагностики, вам повідомлять, чи потрібний ремонт хлібопічки і чи можливий він взагалі. Багато хто думає, що нічого складного в ремонті хлібопічки немає, але вони в цьому глибоко помиляються, адже є проблеми, з якими вдома вам не впоратися. І навпаки, якщо ви візьметеся за ремонт самі, можна буде змінювати прилад на новий. Звернувшись до сервісного центру, ви заощаджуєте і гроші і час. Можуть бути ті, хто зі мною не згоден. Але я розповім, чому так говорю. Якщо здавати хлібопіч у сервісний центр, то вам потрібно буде відвезти її туди і забрати після ремонту. А якщо ремонтом займатися самостійно, то, по-перше, потрібно знайти час, коли це зробити, потім знайти необхідні запчастини для хлібопічки, поїхати купити їх, а може бути таке, що вам неправильно підберуть їх, і доведеться їхати в магазин для їх заміни на інші тощо. Як ви бачите простіше звернутися до сервісного центру, ніж самому собі створювати проблеми. Крім того, що все набагато простіше, ніж самостійний ремонт, ще й надається, як правило, гарантія на виконані ремонтні роботи.
Як бачите, хоч хлібопічка невеликий, корисний і потрібний прилад, все ж вона вимагає до себе уваги в плані догляду та правильної експлуатації. А якщо в процесі її служби виникли несправності в її роботі, варто звернутися за допомогою до майстра і не створювати зайвих і без того проблем на свою голову.


Автор: Майстер Плюс

Фото: