Ремонт-Р - Що краще: краплинний холодильник чи “no frost”?

Що краще: краплинний холодильник чи “no frost”?

Що краще: краплинний холодильник чи “no frost”?

Нещодавно моя знайома попросила допомоги. Їй треба було визначитись із вибором нового холодильника. Знаючи, що я давно працюю у сфері ремонту та обслуговування великої побутової техніки, вона хотіла почути підказку, що краще крапельний холодильник або ''no frost''. Питання її звучало так: "Скажіть, а які холодильники потрапляють у ремонт до вас найрідше?" Тому, давайте спробуємо в цій статті допомогти іншим користувачам розібратися з вибором.
 

У кого запитувати поради?

Запитувати у майстра, які холодильники трапляються рідше в ремонт, не зовсім правильно. Ми не знаємо загальної кількості проданих апаратів та реальної кількості, що потрапили на сервіс. Тому говорити про брак, що часто зустрічається, в якихось моделях або виробах певного виробника буде не коректно. Якщо ви вже визначилися з моделлю і для вас важлива думка майстра, правильніше буде поставити такі питання:
• Чи доводилося вам ремонтувати такий холодильник і чи він має якісь особливості;
• Чи є запчастини на такий апарат, доступні вони для замовлення та як довго йде постачання;
• Якщо все-таки доведеться ремонтувати, то ремонт цього холодильника типовий чи має свою специфіку?
Наліпка на холодильнику з характеристиками
При покупці нового холодильника ми в першу чергу орієнтуємося на його характеристики. Визначтесь із зовнішнім виглядом виробу, з необхідним об'ємом камер, нижнє або верхнє розташування холодильного відділення. Корисною буде здатність перевстановити відчинення дверей. Холодильником ми користуємося щодня. Приємно, коли він тішить око, практичний за функціоналом. Багато магазинів побутової техніки мають свої сайти. Ви можете переглянути відгуки користувачів, які придбали цей товар. Якщо вам дуже важливим є низький рівень шуму в холодильнику, почитайте, що про це говорять власники.
 
Вказівка на рівень шуму
Спостереження за апаратом у торговому залі не дасть вам повної картини його роботи. А якщо у вас маленька дитина, то незвичайні шуми при роботі холодильника будуть завдавати чимало клопоту.
 

Чи є відмінності у використанні?

Спробуймо далі розібратися, чи є суттєві відмінності для споживача в користуванні холодильниками двох таких поширених систем утворення холоду, як статична або крапельна і "no frost". З вимог моєї знайомої прозвучало, що вона не хотіла б часто розморожувати холодильник. Сучасні холодильники крапельного типу не передбачають частого розморожування. Це досягається за рахунок поділу камер, використання нових матеріалів теплоізоляції, покращених ущільнювачів для дверей. Виробники рекомендують розморожувати такий холодильник не менше двох разів на рік. І це переважно стосується морозильної камери. Кожен споживач цей інтервал матиме свій. Він залежить від багатьох зовнішніх факторів, особливостей та активності використання. Орієнтуватися можна за товщиною паморозі, яка утворюється на стінках або полицях морозильної камери. Якщо прошарок паморозі стає більш ніж 0,5 см, настав час розморожувати холодильник.
Тут можна буде перевіряти товщину паморозі
Для цього ви можете спланувати свій час. Потрібно буде вимкнути холодильник або, якщо це дозволяє конструктив вашого апарату, лише морозильну камеру. Прибрати продукти та залишити відчинені двері до повного розморожування. Потім треба промити камеру, витерти, дати просохнути. Після цього зачиняйте двері й вмикайте холодильник без завантаження продуктами. За кілька годин можна поступово завантажувати продукти.
Холодильне відділення пристрою крапельного типу не передбачає спеціального розморожування.
Внутрішня стінка крапельного холодильника
Холод у камері походить від задньої внутрішньої стінки. Вона циклічно покривається памороззю. Коли компресор не працює, стінка розморожується, покривається крапельками. Через це і назва системи.
Холодильники "no frost" технічно не потребують розморожування.
Приклад морозильної камери холодильника no frost
Основна їх перевага у відсутності паморозі в морозильній камері. Звідси й назва системи. Але це не позбавляє вас необхідності проводити прибирання. А помити морозильну камеру без її розморожування не вдасться. Тому, з міркувань гігієни, холодильники "no frost"- системи хоча б щорічно необхідно розморожувати. Для цього також знадобиться звільнити час. Як і в попередньому випадку, потрібно прибрати продукти з морозильної камери, а якщо у вас холодильник full no frost, то і з холодильної камери. Двері холодильника повинні бути відчинені. Після того, як морозильна камера набула кімнатної температури, її можна помити й витерти. Але включати, я б відразу не рекомендував. Робоча частина за утворенням холоду в цій системі знаходиться за спеціальною теплоізолюючою перегородкою.
Робоча частина холодильника no frost
Для її повного розморожування потрібно не менше доби з відкритими дверима при кімнатній температурі. Часто, повністю розморожений “no frost” холодильник починає працювати не коректно. Це може бути замерзання дренажного отвору і вода після чергового автоматичного розморожування стікає всередину морозильної камери. Замерзання повітряного каналу і, як наслідок, підвищення температури у холодильному відділенні.
Як ви доглядатимете холодильник і скільки на це витрачатимете часу, звичайно ж, вибирати вам.
 

Технічні особливості холодильників різних систем утворення холоду

Напевно, я розчарую вас, сказавши, що немає універсальної відповіді, який холодильник краще. Але є особливості в холодильниках, які найбільше підходять вам. Спробуємо розібратися у відмінностях конструктиву цих пристроїв. Можливо, це також допоможе вам із вибором.
Основною відмінністю холодильника "no frost" є те, що його робоча частина ізольована від камер. Холод утворюється як і в краплинному випарнику, але холодне повітря в камеру подається за допомогою вентилятора по спеціальних повітряних каналах.
Вентилятор у холодильнику no frost
Якщо ви любитель тиші, то зважте, що холодильники "no frost" комплектуються вентилятором, а то й не одним. У деяких апаратах використовується електромеханічна заслінка, що регулює потік холодного повітря на холодильне відділення. Її робота також супроводжується шумами. Виробники намагаються зменшити шуми, використовуючи хитрі конструкції крильчаток, нові двигуни, але все ж таки… Хоча і серед краплинних холодильників можна зустріти апарати з досить галасливим компресором, дзвінким холодоагентом або клацаючим термостатом. Система "no frost" дозволяє швидко знизити температуру. Але за рахунок примусової циркуляції продукти потрібно ретельніше упаковувати, щоб зменшити їх висихання. Холодильники крапельного типу, що керуються механічним термостатом, вважаються надійнішими.
Управління холодильника механічним термостатом
Але таке управління не дає змоги більш чітко підтримувати задану температуру. Виробники почали використовувати електронні термостати. Але часом, красива індикація на дверях холодильника й ускладнена плата управління простим холодильником втрачає свою чарівність. Я говорю про ті випадки, коли є збій програми, а прошити модуль неможливо. Або згорілий блок керування не вдається відновити, а вартість нового зависока.
Часто холодильники "no frost" облаштовують додатковою опцією — зона низької температури в холодильному відділенні.
Найбільш холодна зона у холодильній камері no frost
Її ще називають "зона свіжості" або "нульова зона". Такий відсік у холодильнику може бути дуже корисним, коли вам потрібно довше зберегти продукти, не заморожуючи їх. Хоча й крапельні холодильники можуть мати нульову камеру. Вона може розташовуватись у морозильному відділенні. Деякі виробники в холодильниках крапельного типу закривають плакучу стінку, спеціальною перегородкою.
Панель закриваюча крапельний випарник
Важко підбити підсумок. Кожна із систем має право на життя. Обирайте орієнтуючись на свої потреби та смак. Зважайте на ті нюанси, які ми намагалися вам донести. А ми дамо вам кілька порад щодо обслуговування. Деякі будуть підходити тільки для однієї із систем, інші будуть універсальні.
 

Корисні поради щодо обслуговування

Особливістю холодильників з плакучим випарником, є періодичне утворення крапель на задній стінці в холодильному відділенні. Цей конденсат стікає у спеціальний дренажний канал.
Дренажний канал холодильника
Важливо стежити за прохідністю цього отвору. Інакше вода починає текти під овочеві ящики, потрапляти на корпус апарату і викликати корозію. Крім зовнішніх змін, корозія може спровокувати протікання холодоагенту із трубки, що знаходиться під обшивкою по периметру морозильної камери. Тоді не уникнути серйозного ремонту.
У холодильній камері "no frost"-системи важливим буде правильне розташування продуктів. Намагайтеся не закладати повітряні канали, щоб не ускладнювати повітряний потік.
Повітряні канали no frost холодильника
І не забуваємо упаковувати продукти, запобігаючи їх висиханню та розповсюдженню запахів по всьому приладу.
Розташування датчика у бічній стінці холодильника
Якщо у бокових стінках видно розташування температурних датчиків, не ставте теплі продукти у безпосередній близькості. Це провокує апарат працювати довше та не зовсім коректно.
У холодильниках, обладнаними виносними конденсаторами (це решітка позаду холодильника), періодично потрібно чистити цю деталь.
Конденсатор позаду холодильника
Особливо це актуально у спекотну пору року. Це необхідно для нормального відведення тепла. І не забуваємо про дотримання відстаней між корпусом та задньою стіною, бічними стінками.
У холодильниках із закритим моторним відсіком також потрібно проводити обслуговування. Хоча б раз на рік, доведеться зняти кришку, що закриває моторний відсік і зробити чистку.
Субконденсор холодильника no frost
Обирайте холодильник, який задовольнить ваші потреби, звертайте увагу на особливості різних систем, правильно обслуговуйте і він вас радуватиме довгі роки.

Автор: Майстер Плюс

Фото: