Ремонт-Р - Як перевірити працездатність компресора холодильника?

Як перевірити працездатність компресора холодильника?

Як перевірити працездатність компресора холодильника?

Можна зі сміливістю стверджувати, що мотор у холодильнику – це серце важливого для нас побутового приладу. Адже він несе найголовніше завдання в утворенні холоду.
Вид на ехолодильник з боку компресора
 
Технічною мовою, його завдання створити тиск холодоагенту в конденсорі та розрядження у випарнику. Тому мотор холодильника є компресором, який приводиться в дію електродвигун. Вся ця система знаходиться в герметичному корпусі та розташовується на чотирьох пружинах. Якщо рукою похитати мотором, ви почуєте стукіт компресора об кожух. При нормальній роботі холодильника таких стуків не повинно бути. Якщо ж такі стуки з'явилися, при цьому апарат стоїть рівно на поверхні і напруга в мережі в нормі, то це вже говорить про проблему мотор-компресора і його потрібно міняти. Для цього краще скористатися послугами спеціалізованого сервісного центру.
Більшість моторів холодильника складаються із звичайних електродвигунів, що мають пускову та робочу обмотки.
Контакти на компресорі
З кожуха двигуна виведено три контакти, на які одягається пускове реле.
Одягання реле на компресор
Завдання цього реле – запустити електродвигун та живити напругу на робочій обмотці. Є більш складні мотори, в яких електродвигун може змінювати оберти обертання, тим самим змінюючи продуктивність пристрою. Вони називаються інверторними. Є мотори, в яких використовується не принцип обертання, а поступальний рух поршня за рахунок пружини та електромагнітного поля. Це лінійні компресори. Такі двигуни управляються спеціальними електронними платами.

Проблеми, пов'язані з несправністю компресора

Давайте розглянемо, які можуть виникати проблеми з холодильником, пов'язані з простим компресором.:
-холодильник включений у мережу, але при цьому роботи двигуна не чути. Можливі причини – це відсутність живлення, пошкодження мережевого шнура, вихід з ладу ланцюга управління компресора (термостат, плата управління, пускове реле), та обрив обмоток самого двигуна;
- чути клацання, спрацьовування захисту у пусковому реле. Причиною цього може бути не відповідність напруги в мережі, пропадання та поява електрики, вимкнення і відразу ж не чекаючи п'яти хвилин включення холодильника, а також дефект двигуна;
- вместо обычного звука от работы мотора, вы слышите тихое гудение, напоминающее работу трансформатора. Велика причина проблемы с компрессором, связанная с заклиниванием механических частей мотора;
- холодильник працює як завжди, але при цьому холод не утворюється. Причини можуть бути різні, але однією з них є – втрата продуктивності компресора. Простіше кажучи - це коли компресор не створює потрібного тиску чи не хитає.

Перевіряємо справність компресора

Якщо у вас все ж таки виникла потреба в перевірці компресора, давайте розглянемо, що можна зробити самостійно. Насамперед, холодильник повинен бути знеструмлений.
Зняття перегородки, що закриває компресор
Моторний відсік може бути відкритим, а може закриватися захисною перегородкою. Якщо так, то відкручуємо перегородку. Пускове реле двигуна закривається коробкою.
Різні пускові реле компресора
Реле ці різні та коробки знімаються по-різному. Десь треба відкрутити шуруп, а десь відклацнути засувку. На деяких кришках намальована схема їх зняття. Будьте уважні, використовуйте відповідний інструмент.
Коробка, що закриває контакти
Якщо ви зняли коробку пускового реле, спочатку візуально перевіряємо наявність несправних елементів або контактів. Після цього акуратно знімаємо пускове реле з клем компресора. Користуючись мультиметром, потрібно виміряти опір обмоток двигуна. З огляду на різницю компресорів, опори обмоток будуть різними. Але, все-таки, для простих двигунів є правило: опір між робочою та пусковою обмотками дорівнюватиме сумі опорів. Загальний вивід – пускова обмотка та загальний вивід – робоча обмотка.
Вимірювання опору обмоток
Якщо тестер не показує опір обмотки, вона в обриві. Потрібно змінювати компресор. Якщо опір в нормі, можна перевірити пускове реле або підключити до компресора свідомо справне реле через окремий шнурок.
Якщо компресор запустився та працює у звичайному режимі, причина несправності не в ньому. Запускати компресор бажано через прилад, що замірює силу струму. Це можуть бути струмові кліщі, амперметр або комбіновані прилади.
Запуск компресора через спеціальний пристрій
Пусковий момент компресора може супроводжуватись силою струму до 6А. Далі за нормальної роботи мотора, струм опускається нижче 1А, а в сучасних холодильниках 0.5А. При підвищеному струмі зазвичай спрацьовує захисний пристрій у пусковому реле. Якщо захист не спрацьовує, струм завищений, а звук мотора тихий, його корпус перегрівається, то більша ймовірність заклинювання механізму компресора. Компресор потребує заміни.
Фото нових компресорів
Якщо компресор працює як завжди, але при цьому холод не виробляється, подальшу діагностику слід доручити фахівцю. Адже для визначення продуктивності компресора або пошуку витоку необхідний розбір системи. Це у свою чергу вимагає спеціальних знань, навичок та інструменту.
На жаль, не всі роботи можна зробити самому. Напевно, це не потрібно. Використовуйте правильно свої навички та знання. Складні специфічні роботи доручайте фахівцям.


Автор: Майстер Плюс

Фото: