Ремонт-Р - Як очистити керамічну поверхню від залишків жиру та нагару?

Як очистити керамічну поверхню від залишків жиру та нагару?

Як очистити керамічну поверхню від залишків жиру та нагару?

Очищення варильної поверхні губкою
Нова склокерамічна газова поверхня
Керамічна поверхня на кухні – це не рідкість. І багато хто віддає перевагу саме поверхні з кераміки на своїй кухні. Це цілком зрозуміло, адже даний вид варильної поверхні має ряд переваг – гарні експлуатаційні характеристики, простота у догляді та ще й гарний зовнішній вигляд. Завдяки цим перевагам керамічні поверхні стали мати великий попит серед споживачів. Але всі ми розуміємо, що якою б функціональною і красивою не була варильна поверхня, на ній все одно з часом з'являтиметься нагар, адже залишки їжі та жиру, що потрапляють на плиту при готуванні, просто неминучі.
Склокераміка на кухні
І тут виникає питання, як цього позбутися, щоб потім не виникало проблем у роботі приладу. Як же правильно почистити керамічну варильну поверхню без шкоди для самої поверхні? І скажу вам, це дуже актуальне питання, адже поверхню з кераміки потрібно чистити акуратно та дбайливо, щоб не пошкодити та не подряпати її. Ми розповімо вам, як правильно чистити склокерамічну поверхню, щоб вона зберігала зовнішній вигляд, і не виникало проблем з експлуатацією.

Все про правильний догляд за керамічною поверхнею

Склокерамічна поверхня застосовується як в електричних, так і газових плитах. У процесі приготування їжі, як би ви не були акуратні та уважні, варильна поверхня забруднюється. Може розбризкуватися жир при смаженні котлет, або виливатися борщ під час кипіння, навіть мокра каструля або сковорідка, поставлена ​​на плиту, залишать на ній слід, і вона втратить свій блискучий вигляд. Саме тому склокерамічну поверхню потрібно відразу ж мити, а не чекати поки весь жир засохне і відмити плиту буде складно.
Зверніть увагу!
Не використовуйте абразивні засоби для чищення
Використання абразивних засобів та губок категорично не рекомендується. Адже вони можуть пошкодити покриття варильної поверхні, і вона втратить свій зовнішній вигляд. Тому, щоб відмити плиту від нагару і засохлого жиру, вам потрібно буде використовувати спеціальні засоби або народні методи.
Є деякі правила, які бажано дотримуватися, щоб правильно доглядати склокерамічну поверхню. Пропонуємо вам ознайомитися з ними перед тим, як приступити до миття склокерамічної поверхні:
1. Мити варильну поверхню зі склокераміки потрібно тільки після того, як вона повністю охолоне, інакше ви можете обпектися. А ще якщо ви митимете гарячу поверхню холодною водою, то від перепаду температури вона може пустити тріщини.
Пошкоджена поверхня
2. Для миття склокерамічної варильної поверхні не можна використовувати металеві губки та інші підручні предмети, оскільки її можна пошкодити.
3. Перед тим, як поставити каструлю на плиту – переконайтеся, що на її дні немає жодних відколів, адже вона в такому разі може подряпати варильну поверхню.
4. При миття варильної поверхні не використовуйте звичайні ганчірки та кухонні губки, від них залишаються негарні розлучення та плями.
5. Якщо ви вирішили купити склокерамічну варильну поверхню, то відразу ж купуйте разом із нею спеціальні пасти для очищення та скребок зі змінними лезами.
Спеціальні засоби для чищення

Якими засобами можна чистити керамічну поверхню

Для чищення склокерамічної поверхні можна використовувати різні засоби, їх є багато, а вибирати вже вам. Ми вам коротко опишемо найпопулярніші і найчастіше використовувані:
1. Спеціальні хімічні засоби від відомих брендів. Ці засоби призначені спеціально для чищення таких поверхонь. Їх переваги в тому, що при використанні на поверхні не залишається подряпин та інших ушкоджень, проте дуже ефективно очищають і позбавляють неприємних запахів. Мінус цих коштів у тому, що вони мають високу вартість.
2. Є ще один засіб для очищення варильної поверхні зі склокераміки, дешевший – це звичайна харчова сода. Але, зверніть увагу, що для чищення такої поверхні потрібно використовувати тільки спеціально приготовлений розчин із соди та води, суху соду в жодному разі не застосовуйте для чищення склокерамічної поверхні. Готуйте концентрований розчин соди, наносите його на поверхню плити і залишайте на півгодини, а потім ретельно змиєте.
Використання соди для очищення
3. Якщо ви помітили, що після миття варильної поверхні залишилися плями та розлучення, то вам допоможе слабкий розчин столового оцту
4. Найкраще для чищення склокерамічної варильної поверхні використовувати меламінову губку.
Зверніть увагу! Якщо ви віддаєте перевагу хімічним засобам для чищення варильної поверхні, варто обов'язково переконатися в тому, що їх можна використовувати для склокераміки.

Чищення керамічної поверхні від нагару

Якщо на варильній поверхні утворився нагар - це означає, що ви не доглядаєте за своєю кухонною плитою. Адже якщо ви будете після кожного приготування прибирати варильну поверхню, то, що таке нагар, і як з ним з ним боротися для вас буде неактуальним. А от якщо вам все ж таки потрібно очистити варильну поверхню від нагару, то варто знати:
1. Вимкніть плиту від електрики, це обов'язково.
2. Дочекайтеся, поки плита охолоне.
3. Спочатку витріть найбільші забруднення, використовуючи для цього м'яку губку.
4. І лише після цього потрібно нанести спеціальні засоби від нагару, а потім ретельно змити та протерти поверхню губкою.
5. Якщо з першого разу вам не вдалося позбутися нагару, повторіть дії ще раз. Але, тільки не скребіть поверхню та не використовуйте абразиви.
6. Після повного очищення склокерамічної поверхні протріть її сухим рушником або м'якою ганчіркою.
Витираємо рушником поверхню після чищення
Зверніть увагу! Якщо ви з нагаром не змогли впоратися з першого разу, то нанесіть засіб ще раз на варильну поверхню і залиште на півгодини. Після чого ретельно промийте плиту та витріть її насухо.

Поради від спеціалістів

Нижче ми з вами поділимося парою порад, що стануть корисними у використанні склокерамічної поверхні:
1. Якщо ви використовуєте для чищення та миття варильної панелі засоби з хімічним складом, його потрібно ретельно змивати, використовуючи велику кількість води. Якщо цього не робити, то воно здатне згубно впливати на варильну поверхню.
2. Намагайтеся не використовувати агресивні засоби та рідкі спреї, вони теж згубно впливають на поверхню.
3. Для чищення склокерамічної поверхні можна використовувати засоби для миття вікон або дзеркал.
4. Якщо у вас утворився нагар навколо конфорок, то ви його легко зможете прибрати за допомогою мильного розчину.
5. Слідкуйте за тим, щоб на поверхню не потрапляли жодні сторонні предмети, які можуть її подряпати.
6. Не використовуйте для миття варильної поверхні абразиви, вони можуть подряпати склокераміку.
7. Будьте уважні при виборі посуду, він повинен мати рівне дно, без усяких там сколів та надломів. Інакше на варильній поверхні з'являться тріщини.
Звичайно склокерамічна варильна поверхня – це красиво, стильно та функціонально. Але вона вимагає постійного ретельного догляду, і про це не варто забувати при покупці. Якщо ви правильно стежити за варильною поверхнею і правильно її експлуатувати, то вона прослужить вам довгі роки і збереже свій первісний вигляд. Це досить гарна, але водночас вибаглива техніка, тому пам'ятайте це при її експлуатації.

Автор: Майстер Плюс

Фото: