Ремонт-Р - Як замінити ущільнювач дверей холодильника?

Як замінити ущільнювач дверей холодильника?

Як замінити ущільнювач дверей холодильника?

Ми знову торкаємося теми експлуатації, правильного обслуговування та ремонту великої побутової техніки.
Ущільнювач на дверях холодильника

Призначення ущільнювальної резини дверей холодильника

У сьогоднішній статті мова піде про ущільнювач дверей холодильника, або як ми звикли називати дверною резиною. Питання якості герметичності холодильної шафи зовсім не нове. Його появу можна пов'язати з появою першого холодильника, виготовленого фірмою General Electric. Це були перші холодильники компресійного типу для використання з побутовою метою випущені в 1927 році. Модель називалася Monitor-Top і стала настільки популярною, що продали 1 млн. екземплярів. Згодом холодильники удосконалилися. Двері приладу замість використання спеціальних затворних механізмів отримали магнітний ущільнювач. Таким чином, вирішилася проблема герметичності холодильної камери та надійності прилягання дверей до самої шафи.

Часті причини виходу з ладу ущільнювача дверей

Спробуймо розібратися, коли потрібно міняти дверну резину, а коли можна продовжити її термін служби. І, звичайно ж, важливе питання, через що дверний ущільнювач найчастіше виходить з ладу. Першою, і, мабуть, головною ознакою дефекту ущільнювача є поява надлишкового конденсату в холодильній камері або надлишковоЇ паморозі в морозильній камері. Але такі ознаки можливі і за підвищеної вологості в приміщенні. Неправильне користування приладом — як довге тримання дверей відчинених, завантаження теплих, або ще гірше, продуктів, які виділяють пару продукції. Уважно огляньте дверну резину на наявність механічних пошкоджень. Часто спостерігається розшарування ущільнювача за місцем згину.
Розшарування гуми дверей морозильної камери
Розшарування гуми дверей холодильної камери
Зауважте, що така проблема з'являється в основному в місці, де ви берете двері рукою. Привчіть себе користуватися ручкою дверей. І двері не будуть бруднитися, і резина буде цілою. Якщо ущільнювач тільки розшарувався і немає наскрізного отвору, це ще не привід його змінювати. Особливо в тих випадках, коли резина вмонтована у двері та її заміна досить трудомістка.
Якщо у вас холодильник крапельного або комбінованого типу з нижнім розташуванням морозильної камери, часто виникає така ситуація. Ми не завжди помічаємо, що у холодильному відділенні засмічується дренаж і конденсат починає текти під овочевий ящик. Цьому потрібно приділити увагу. Вода потрапляє на ущільнювач дверей нижньої камери. Згодом, це сприяє забрудненню резини, розвитку грибка і як наслідок руйнації ущільнювача.
Забруднення ущільнювача холодильника
Пошкодження ущільнювача
Якщо ви сумніваєтеся у щільності прилягання дверної резини до основи шафи, це легко перевірити. Перший спосіб: використовуючи звичайний аркуш паперу, притисніть його між дверним ущільнювачем та шафою.
перевірка прилягання ущільнювача
Якщо листок витягується важко, прилягання щільне. Другий спосіб ще простіший: коли у приміщенні буде темно, встановіть усередину камери ввімкнений ліхтарик та закрийте двері холодильника. Якщо резина не прилягає щільно, ви побачите просвічування в проблемних місцях.
Коли ви виявили нещільне прилягання ущільнювача, постарайтеся визначити причину того, що сталося. Таке буває за порушення кріплення дверей. Не завантажуйте надто важкі предмети у дверні полиці. Розташовуйте холодильник на рівній, стійкій поверхні з невеликим нахилом назад. Можливо, вирішенням проблеми стане регулювання дверних навісів.
Проблема може виникнути, якщо вам знадобилося перенавісити двері холодильника. резина може мати різний ступінь стиснення з боків та утворювати щілину. Вирішити це можна перекиданням ущільнювача на 180 градусів, якщо він знімний.
Коли резина вмонтована у двері, спробуйте розігріти її феном, вирівняйте до потрібного розміру та закрийте двері на кілька годин. Таку операцію краще проводити в рукавичках, а двері можна зафіксувати малярним скотчем (він не залишить слідів від клею).
Якщо нехтувати регулярним доглядом за ущільнювачем дверей, згодом він забруднюється, пересихає і твердне. У холодильниках, де знімна резина, ущільнювач можна спробувати відновити.
Для цього зніміть його з дверей та вимийте у теплій воді з додаванням соди.
Зняття гуми з дверей

Можливі варіанти заміни

Коли дверна резина має суттєві механічні пошкодження, втратила еластичність і не піддається відновленню, спробуємо замінити самостійно. Для початку визначте, знімний ущільнювач вашого холодильника або вмонтований у двері. Такі торгові марки як Атлант, Snaige використовують у своїх холодильниках резину, що знімається. Сюди можна віднести більшість моделей Samsug і Gorenje. Поміняти її самостійно не складе труднощів.
Різні ущільнювачі
Придбати або замовити такий ущільнювач можна у спеціалізованих сервісних центрах. Для цього вам треба буде вказати модель свого апарату. І не забудьте вимити паз дверей, куди вставляється резина та периметр шафи.
У холодильниках Electrolux ущільнювач можна поміняти самому, але для цього потрібно знати одну особливість. Ми поділимося з Вами секретом.
Ремонтна резина цього виробника має спеціальний виступ для кріплення. Але щоб утворився паз для цього виступу, стару резину потрібно зрізати біля основи. Використовувати для цього можна гострий канцелярський ніж.
Такі торгові марки, як Indesit, Ariston мають вмонтований у дверцята ущільнювач. Його заміна трудомістка. Стару резину потрібно виривати з дверей, підготувати місце між пластиком та тілом дверцят. Поступово розташувати новий ущільнювач і закріпити шурупами. Таку роботу краще довірити спеціалісту.
Вчасно обслуговуйте свою техніку, складні роботи довіряйте перевіреним фахівцям і тоді радуватиме вона вас ще довгі роки.

Автор: Майстер Плюс

Фото: