Ремонт-Р - Як перевісити двері холодильника?

Як перевісити двері холодильника?

Як перевісити двері холодильника?

Ми продовжуємо рубрику статей про побутову техніку, її особливості, правильне обслуговування та ремонт. На цей раз звернемо увагу на дуже важливий прилад, без якого ми вже не уявляємо своє існування. Йдеться про холодильник. Точніше, поговоримо про ті можливі особливості в експлуатації, які сприяють більш комфортному використанню.
Ряд холодильників

Можливість перевісити двері – звертаємось до інструкції

При покупці нового холодильника, ми в першу чергу задаємося питанням про його функціональність та розмір. Дедалі більше виникає інтерес до ефективного енергоспоживання. Наші звички, потреби та естетичні уподобання – диктують свої параметри вибору. Однак, важливу роль при виборі пристрою грає місце, де він перебуватиме. Тут відіграють роль такі чинники як розміри та планування житлової площі. Потрібно враховувати габарити вже існуючих меблів. Дуже важливо, щоб розміщення холодильника було зручним для користувача та відповідало технічним вимогам виробу. Іноді виникає ситуація, коли місце встановлення приладу визначено, але користуватися не дуже зручно. Тоді виникає питання про перенавіс дверей. Якщо ви купуєте новий холодильник, можете поцікавитись у продавця про можливість перестановки дверей для даної моделі. На жаль, не всі холодильники мають таку функцію. Про це можна дізнатися самостійно, прочитавши інструкцію з користування. Деякі магазини пропонують клієнтам додаткові послуги. Це може бути доставка, встановлення побутового приладу або перенавіс дверей холодильника. Ви також можете скористатися послугами сервісних центрів та викликати майстра, який зробить роботу за вас. Деякі виробники самі оплачують перенавіс дверей, вказуючи це у гарантійному талоні.

Перевіс дверей на прикладі холодильника Атлант.

Якщо ви вирішили перевісити двері холодильника самі, спробуємо допомогти вам. Для прикладу розглянемо таку процедуру на досить поширеному та ставшому "народним" холодильнику Атлант.
Холодильник атлант
Для цього нам знадобиться такий інструмент: хрестова викрутка, торцевий ключ на 8 або 10 (залежно від моделі), ріжковий ключ на 10, шестигранний ключ та ножик.
Інструмент для перенавісу дверей
Для перенавісу дверей у холодильнику спочатку потрібно розглянути особливості кріплення. Дверні петлі холодильника доступні для зняття або мають накладки. Демонтаж повинен проводитись із верхнього навісу або нижнього. Не забуваємо, що холодильник має бути знеструмлений. У холодильнику Атлант зняття дверей будемо робити з верхньої петлі. Для цього хрестовою викруткою відкручуємо два шурупи, що утримують верхню кришку.
Відкручуємо верхню кришку холодильника
Ми отримуємо доступ до болтів верхньої петлі дверей холодильного відділення.
Верхня дверна петля
Залежно від розміру болтів використовуємо відповідний торцевий ключ. Знімаємо дверну петлю, притримуємо і знімаємо двері.
Середня дверна петля
Використовуючи ножик, підтягуємо та знімаємо декоративні ковпачки з болтів середнього навісу. Відкручуємо болти, знімаємо середню петлю, притримуємо та знімаємо нижні дверцята холодильника. На нижньому навісі є вісь з регулювальними шайбами.
Нижній навіс дверей
Знімаємо шайби, щоби не втратити. Далі, використовуючи шестигранний ключ, знімаємо нижню декоративну накладку.
Знімаємо нижню декоративну планку
З правого нижнього навісу відкручуємо вісь і переставляємо на лівий навіс.
Перевстановлена вісь на лівий бік
У дверях з лівого боку можуть бути заглушки. Їх треба витягнути, щоб двері сіли на вісь.
Вилучення заглушки під вісь
Встановлюємо регулювальні шайби на місце та навішуємо нижні двері холодильника. Використовуючи ніж, знімаємо заглушки з місця кріплення середньої петлі. Прикручуємо кріплення, при цьому болти не сильно затягуємо. Готуємо верхній навіс. Для цього потрібно перекрутити вісь на верхній петлі на 180 градусів.
Верхня петля з перекрученою віссю
Відкручуємо додатковий болт із лівого верху холодильника та закручуємо його на старе місце петлі. Знімаємо заглушку на дверях, що закриває місце під вісь і переставляємо її праворуч. Навішуємо верхні двері і кріпимо петлю, при цьому болти так само не затягуємо сильно.
Перевстановлені двері перед регулюванням
Дивимося на рівномірне розташування обох дверей. Вирівнюємо та затискаємо болти середнього та верхнього навісів. Звертаємо увагу на щільність прилягання ущільнювача дверей. Перевіряємо плавність відкривання дверей. Якщо у холодильнику використовується механічний вимикач освітленості, перевіряємо його спрацювання під час закривання дверей. Залишилося встановити верхню панель. Для цього потрібно переставити декоративну заглушку.
Перестановка заглушки верхньої кришки
Встановлюємо верхню панель на місце, прикручуємо. Насолоджуємось своєю роботою.
 

Особливості перенавішування в різних холодильниках.

Для інших холодильників можуть бути свої нюанси. Навіть якщо у вашому апараті передбачена функція перенавісу дверей, варто уточнити деякі деталі. Потрібно знати, чи дверні петлі є універсальними і підходять, наприклад, для лівого боку. Часто буває, що верхня чи середня петлі не встановлюються на іншу сторону. Тоді уточніть, чи є вони у комплекті, чи їх потрібно дозамовляти за окрему платню і чекати ще деякий час. У деяких моделях холодильників корейського виробництва верхня петля йде у комплекті для перенавішування дверей. Але вона захована під верхньою декоративною кришкою. Багато хто про це і не знає. У холодильниках з електронним керуванням та наявністю дисплея на дверях, потрібно буде звертати увагу на підключення шлейфу проводів та правильного його розташування. Поспіх тут може призвести до залому, а то й до обриву проводів, що спричинить несправність. На деяких моделях, для зручності закривання, двері мають спеціальні доводчики. Тоді також потрібно розбиратися, як їх правильно переставити, і чи не потрібно замовляти додаткові. Деякі виробники надають креслення з правильної перестановки дверей.
На жаль, така інформація може бути недоступною для простого користувача. Якщо виникають труднощі, таку роботу краще доручити фахівцям із авторизованих сервісних центрів. Вони і доступ до технічної документації мають і необхідні деталі замовлять. А якщо у вас достатньо технічних навичок, то з такою роботою можете спробувати впоратися самостійно.
 

Автор: Майстер Плюс

Фото: