Ремонт-Р - Як перевірити насос пральної машини?

Як перевірити насос пральної машини?

Як перевірити насос пральної машини?

Зняття насоса пральної машини
Перевірка насосу на пральній машині не така складна справа, але, навіть не дивлячись на це, багато хто неправильно перевіряє працездатність помпи пральної машини. І через таких "горе майстрів" доводиться користувачеві витрачати гроші, час та свої нерви. Часто такі недосвідчені майстри замінюють робочий насос на новий. А машинка як не працювала, так і не працює, адже причина її несправності криється зовсім не в помпі. Щоб у вас не виникало таких проблем, ми вирішили написати статтю на цю тему. У цій статті ми розповімо, як правильно перевірити зливний насос і цим уникнути багатьох непотрібних вам проблем.

Що потрібно для перевірки насосу пральної машини

В першу чергу ви повинні розуміти, коли потрібно заглянути до зливного насоса, що має вас спонукати. Ну, звичайно, непрямі ознаки псування. Їх ви зможете спостерігати при роботі своєї пральної машини та й те, як вона працює. Що ж вас має насторожити?
1. Код помилки, що видала пральна машина після самодіагностики. Уважно подивіться та знайдіть в інструкції до машини цей код помилки та розшифруйте його. Якщо розшифрувавши код, ви зрозуміли, що проблема в помпі пральної машини потрібно в першу чергу перевірити насос пральної машини.
2. Ви стали помічати, що перед тим, як має запуститися команда на злив води, пральна машина зависає на деякий час з повним баком води.
3. Зливний насос ПМА перестав видавати будь-які звуки та не подає жодних ознак працездатності.
Якщо ви стали помічати, що пральна машина працює не так, як це потрібно, і ви підозрюєте, що причина в зливному насосі — не затягуйте перевірку. Як то кажуть, не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні. Щоб перевірити працездатність зливного насоса потрібно мати під рукою деякі інструменти. Їхня кількість не велика, але їх треба все ж підготувати та покласти на видному місці.
Необхідний інструмент
Щоб перевірити працездатність зливного насоса пральної машини вам знадобиться наступний інструмент:
• мультиметр;
• дві викрутки — хрестова та плоска;
• плоскогубці;
• шило.
Інструмент весь повинен бути робочим та справним. Якщо у вас у господарстві немає робочого мультиметра, потрібно його придбати, це дуже корисна та потрібна річ.

Де знаходиться насос у пральній машині?

Шукати насос пральної машини автомат вам довго не доведеться, скажу більше, навіть розбирати пральну машину не потрібно. У більшості пральних машин автомат насос знаходиться практично під рукою. Для того, щоб дістати помпу пральної машини вам необхідно відключити пральну машину від електрики, від'єднати всі комунікації та злити воду, що залишилася через зливний фільтр. Далі виймаєте кюветку порошкоприймача, підстилаємо під пральну суху ганчірку і покладемо ПМА на правий бік.
Пральна машина на боці і видно насос
Більшість пралок немає дна, і її робочі вузли розташовуються знизу приладу. І до них ви можете дістатися без жодних проблем та перешкод. Добре це чи погано? Часто можна почути таке запитання користувачів. Дати точну відповідь на це питання неможливо, тому що з одного боку плюс у тому, що є вільний доступ до насоса і двигуна прання, не потрібно додаткових маніпуляцій, щоб розібрати пралку. А з іншого боку є ризик пошкодження при перенесенні машини тих деталей, що знаходяться найнижче, а також на деталі потраплятиме велика кількість пилу та бруду.
Загляньте через дно пралки всередину корпусу, і ви відразу побачите зливний насос. Зазвичай помпа в пральні встановлюється навпроти корпусу зливного фільтра, його ви періодично виймаєте та промиваєте. Не помітити насос дуже складно.
Але, є й такі прання, в яких є дно – спеціальна кришка, яка захищає деталі від пошкоджень.
Дно пральної машини закрите кришкою
У такому випадку, вам потрібно покласти пральну машинку на бік, за допомогою хрестової викрутки зняти кріплення на кришці, а плоскою викруткою підчепити кришку. Таким чином ви знімете дно машинки й отримаєте вільний доступ всередину корпусу.
Ще є такі моделі пральних машин, що надійно захищені від протікання. У таких пральних машинах є спеціальний піддон із вмонтованим датчиком. Цей піддон потрібно зняти, щоб дістатися насосу. Для цього потрібно виконати низку таких дій:
1. Відключаємо ПМА від усіх комунікацій: вода, електрика, каналізація.
2. Зливаємо всю воду, що залишилася в баку прання. Це можна зробити через шланг аварійного зливу або зливний фільтр.
3. Висуваємо пралку на середину ванної та підстилаємо суху ганчірочку під неї.
4. Обережно виймаємо кюветку порошкоприймача пралки.
5. Покладіть пральну машину на правий бік.
6. Беремо плоску викрутку і нею зрушуємо чотири клямки піддона.
7. Трохи відсуваємо піддон, щоб була можливість від'єднати провід, що йде від датчика, що кріпиться на піддоні до корпусу. Цей датчик називається датчиком протікання, він перекриває воду і відключає пральку в тому випадку, якщо вода потрапила в піддон.
8. Відставляємо піддон, щоб не заважав під руками й отримуємо, таким чином, вільний доступ до деталей пральної машини.

Перевірка механічної та електричної частини насосу

Як тільки ви знайшли насос, потрібно його правильно перевірити. Багато хто, хто вперше це робить, відразу ж починає перевіряти помпу, використовуючи для цього мультиметр. Вважаючи, що причина поломки криється в електриці насосу, насправді ж причиною пошкодження є забруднення самої помпи. І щоб вирішити цю проблему потрібно просто почистити насос пральної машини від волосся, бруду та сміття.
Вид помпи в пральній машині
Варто знати, що система для зливу в пралках автомат влаштована, таким чином, що майже 90% всього, що по необережності та неуважності потрапляє в машинку з білизною, все одно з часом осідає на фільтр зливальної системи ПМА. І трапляються випадки, що збої в роботі насосу можуть статися навіть від невеликої кількості сміття. Легко засмічується крильчатка людським волоссям, навіть невелика їх кількість може сприяти збою в роботі помпи. У такому разі потрібно діяти не роздумуючи як правильно і чому так сталося.

Ремонт насосу пральної машини

Якщо зливна помпа пральної машини зламалася, його її потрібно відремонтувати. А ремонт, як і перевірка, починається із того, що насос потрібно зняти. Це дуже просто. Дії для цього слід зробити наступні:
• Зробіть замальовку чи фотографію розташування дротів;
• знімаємо всю проводку з насосу;
• за допомогою плоскогубців розтискаємо хомути, що призначені для утримання на помпі шланга та патрубка;
Знімаємо хомут зі шлангу
Зняття хомута з патрубка
• знімаємо шланг та патрубок;
• ставимо руку на корпус насосу і робимо півоберта у напрямку проти годинникової стрілки, знімаємо помпу.
Наступна ваша дія — уважно огляньте крильчатку помпи. Потім підсуньте клямки на корпусі насосу і розберіть його. Ретельно перевірте крильчатку, якщо на ній є волокно від тканини або волосся, а це ви побачите відразу, як тільки дістанете, необхідно її очистити. Коли ви виконуєте перевірку механічної частини, то уважно огляньте цілісність всього пристрою і гумової прокладки. Якраз буде можливість добре вичистити насос і його крильчатку.
Якщо ви перевірили працездатність механічної частини і там жодних пошкоджень не виявили, тільки тоді можна приступати до перевірки електричної частини насосу. Вам потрібно правильно налаштувати мультиметр для перевірки котушки. Перемкніть мультиметр у режим продзвону та приставте його щупи до контактів зливного насосу.
Перевіряємо обмотку насоса мультиметром
У випадку, коли ви на мультиметрі побачили нуль або число один, це говорить про те, що котушка не продзвонюється, і швидше за все згоріла. У такому випадку насос потрібно замінити. Якщо на мультиметрі висвічується тризначна цифра, то шукаємо проблему поломки далі. А вона може бути, наприклад, у платі управління, може, там згорів симистор. Сказати навмання складно, потрібно провести спеціальну діагностику.
З усього вище описаного можна зробити висновок, що перевірити насос пральної машини не складає труднощів, просто потрібно перед тим ознайомитися з докладними інструкціями від фахівців, і розуміти хоча б трохи принцип роботи пральної машини. Адже ви бачите, що для перевірки працездатності зливного насоса ПМА не потрібно її розбирати та й у самій перевірці немає нічого складного. Успіхів!

Автор: Майстер Плюс

Фото: