Ремонт-Р - Як перевірити магнетрон мікрохвильової печі?

Як перевірити магнетрон мікрохвильової печі?

Як перевірити магнетрон мікрохвильової печі?

Мікрохвильова піч
Будь-який побутовий прилад, що використовується нами у побуті, має власний термін служби. Те саме стосується і мікрохвильової печі. Найчастіше в її роботі можна зіткнутися з тим, що якщо раніше їжа розігрівалася приблизно за дві хвилини, то тепер потрібно п'ять хвилин для розігріву тієї ж страви. У деяких мікрохвильових печах буває, проявляється проблема по-іншому, начебто піч працює, але їжа залишається холодною. Причиною таких несправностей найчастіше ставиться несправний магнетрон. А магнетрон – це «серце» мікрохвильової печі. Де він знаходиться і чи можна перевірити його працездатність?

Що являє собою магнетрон

Типи магнетронів
Сьогодні на ринку багато представлено моделей мікрохвильових печей, вони всі різні, за кольором, дизайном, габаритами тощо. Але у них усіх є одна деталь, без якої не працюватиме мікрохвильова піч навіть найвідомішої та найпопулярнішої фірми-виробника. Від того, наскільки якісний магнетрон встановлений у вашій мікрохвильовій печі, залежатиме на скільки якісно працюватиме прилад.
Спробуємо розібратися, з чого складається магнетрон?
По суті - це вакуумна трубка, всередині складається з нитки розжарення, катода і анода. Зовні анодного блоку встановлені постійні магніти. Також є металеві пластини у вигляді ребер, що утворюють радіатор для відведення тепла. Для утворення спрямованого потоку хвиль анод виготовляють з наконечником, закритим ковпачком і утворює антену. Живлення на магнетрон подається через спеціальний роз'єм, що складається з прохідних конденсаторів та індуктивних висновків. Це є свого роду фільтром, що знижує проникнення НВЧ-випромінювання за виводами живлення.
Простому споживачеві складно зрозуміти, як влаштований магнетрон, його конструкцію може зрозуміти лише майстер. Ремонт магнетрону це складний процес, тому самостійно краще за нього не братися. Адже є багато нюансів при ремонті магнетрону, це знання, навички та вміння, спеціалізований інструмент тощо. Саме з цієї причини, якщо ви знаєте чи підозрюєте, що причина поломки мікрохвильової печі в несправному магнетроні, відразу ж звертайтеся до фахівця – це найідеальніший варіант.

З якими проблемами можна зіткнутися

Якщо більш докладно вивчити конструкцію і пристрій такої деталі, як магнетрон, то стає зрозуміло, що є випадки, коли не весь він виходить з ладу, а якась окрема деталь, яку потрібно визначити і відремонтувати. Майстри виділяють кілька основних поломок магнетрону. Як перевірити працездатність магнетрона, аби зрозуміти, у чому причина поломки.
Починати, звичайно, потрібно із зовнішнього огляду самої мікрохвильової печі. Якщо ви помітили якісь потемнілі місця, оплавлення, або при роботі чути тріск, спостерігається іскріння, то можливо є прогорання ковпачка, що закриває антену випромінювача. У разі часто страждає захисна слюда, яка закриває анод, котрий іноді куплер (грибочок куди лягає тарілка). Ці деталі є у продажу та доступні для заміни.
Куплери, ковпачки та слюда для мікрохвильової печі
Але варто розуміти, що не всі несправності можна діагностувати самому. Саме з цієї причини потрібно викликати майстра або відвести прилад у сервісний центр, де вам зможуть провести якісну та професійну діагностику несправності і якщо ви не будете проти, і ремонт мікрохвильової печі.

Правильна перевірка магнетрону

Як правило, якщо в мікрохвильовій печі вийшов з ладу магнетрон, то його потрібно міняти, а заміна такої деталі коштує дорого, тому частіше споживачеві вигідніше купити нову НВЧ-піч. Але не потрібно відразу ж бігти в магазин. Для початку потрібно з'ясувати, що точно вийшов з ладу магнетрон або причина поломки зовсім в іншій деталі. Для цього вам потрібно виконати такі дії:
1. Найперше і обов'язкове правило – це прилад повинен бути вимкнений з мережі.
2. Знімаємо захисний кожух мікрохвильової печі.
3. Добираємося до магнетрону і знімаємо клеми з його висновків.
4. За допомогою мультитестера заміряємо опір на контактах магнетрону. Воно має бути дуже маленьким, майже коротко. Якщо тестер показує нескінченність – це свідчить про перегорання нитки розжарення, магнетрон не ремонтопридатний та підлягає заміні.
5. Далі заміряємо опір між хоча б одним виведенням магнетрону та його корпусом.
Воно має бути дуже велике, майже нескінченність. Якщо це не так – проблема з прохідними конденсаторами. Їх можна замінити, але для цього потрібно підбирати відповідного донора або займатися реставрацією, що складно і краще не робити. Ємність прохідних конденсаторів або висока напруга, що подається на клеми магнетрона можна заміряти лише спеціальними приладами. Тому і в цьому випадку доведеться звертатися до спеціалізованого сервісного центру.
Зверніть увагу! Явними ознаками того, що зламаний саме магнетрон, є невластиві мікрохвильової печі звуки, дим та іскри. Після таких явних ознак несправності НВЧ-піч краще не використовувати.

Правильне встановлення магнетрону

У деяких випадках магнетрон все ж таки краще замінити, і йдеться про дорогі мікрохвильові печі, в яких дешевше обійдеться заміна магнетрону. Для ремонту такої дорогої техніки найкраще скористатися послугами сервісного центру ремонту побутової техніки. Тільки якщо ви маєте спеціальні знання і поняття про те, що і як потрібно робити, можете продовжувати.
Мікрохвильова піч і магнетрон
Якщо ви все ж таки маєте намір самостійно змінювати деталь, то для початку потрібно правильно вибрати магнетрон. Особливу увагу слід звернути на те, щоб потужність збігалася, всі контакти підходили і були всі необхідні отвори для кріплення. Якщо ви не звернете на це увагу, то ви витратите гроші на непотрібну деталь.
Після покупки магнетрону, його необхідно встановити, в цьому немає нічого складного, адже в ньому є лише два основні контакти. Складності наче і немає, але все ж таки потрібно перевірити такі частини пристрою:
На магнетроні діаметр антени повинен відповідати діаметру заводського.
Простежте, щоб новий магнетрон добре прилягав до хвилеводу.
Антена нового магнетрона має бути такою ж довжиною, як і старого.
Мікрохвильова піч
Якщо вам все це складно, і ви боїтеся доламати дорогий вам прилад, то правильніше за все буде звернутися в сервісний центр, де фахівці вам і правильно деталь підберуть і виконають професійно її встановлення.

Автор: Майстер Плюс

Фото: