Ремонт-Р - Як замінити терморегулятор у холодильнику самостійно?

Як замінити терморегулятор у холодильнику самостійно?

Як замінити терморегулятор у холодильнику самостійно?

На превеликий жаль, всі споживачі знають і розуміють, як влаштована побутова техніка. Саме тому вони думають, що якщо в побутовому приладі виникла поломка, потрібно терміново дзвонити в сервіс або викликати майстра. А варто знати, що при поломці побутових приладів, у тому числі холодильника, з деякими несправностями можна впоратися самостійно. Звичайно ж, йдеться про нескладні поломки. Сьогодні ми спробуємо розповісти, як виконати заміну терморегулятора в холодильному приладі своїми руками. Але, звичайно, за умови, що ви маєте поняття про те, як це робити. Але, щоб приступити до головного, потрібно спочатку розібратися, з самою деталлю, яка вона, її роль, де вона знаходиться і за що відповідає.
 Термостати

Що являє собою терморегулятор та його призначення.

Спробуємо розібратися, що таке терморегулятор, для чого він стоїть у холодильних агрегатах та які характеристики має.
Терморегулятор, він же термостат для холодильника. Спеціальний прилад, який встановлюється в холодильному устаткуванні, призначення якого контролюватиме температуру в приладі, подаючи сигнал на компресор. Саме завдяки цим сигналам компресор вмикається та вимикається, залежно від того, яка температура в приладі. Працює ця деталь дуже просто. Власне, терморегулятор це реле. На одній стороні деталі розташована спеціальна трубка, що герметично запаюється та заповнюється фреоном. А з іншого боку пристрою розташовані контакти електроланцюга. Саме завдяки цим контактам і здійснюється керування роботою компресора.
Один кінець трубки терморегулятора кріпиться до випарника. Коли всередині холодильного приладу підвищується температура, то в трубці збільшується тиск, оскільки у ній циркулює фреон. Коли в цій трубці йде підвищення тиску, відбувається замикання контактів реле і в роботу включається компресор, а потім навпаки, коли в холодильній камері знижується температура, падає тиск у трубці, а контакти розмикаються, відключаючи цим компресор.
У терморегуляторі є спеціальна пружинка, її функція стискати і розтискати контакти деталі. Від цієї маленької пружини безпосередньо залежить з якою періодичністю спрацьовуватимуть контакти. Наприклад, щоб розімкнулися контакти при маленькому тиску, потрібно менше зусилля, для розмикання контактів при високому тиску потрібно більше зусилля. Регулювати напругу пружини можна за рахунок спеціальної ручки перемикача терморегулятора. Цією ручкою виставляється температурний режим у холодильниках, це, як правило, холодильники, що мають механічне керування.
Але є агрегати, в яких стоїть спеціальний електронний терморегулятор. Він складається із двох деталей - датчик та модуль управління.

Варіанти електронного термостату
Сьогодні у нових моделях холодильників можна зустріти не один, а кілька терморегуляторів, для кожної камери свій. Відремонтувати механічний терморегулятор не важко, а от якщо в холодильнику стоїть електронний терморегулятор, то для його ремонту потрібно мати спеціальні знання та вміння.
 

Де знаходиться регулятор температури у холодильнику.

І так, ми розповіли вам про сам терморегулятор, про його функції і про те, як він влаштований. Але якщо потрібно виконати ремонт термостата, то важливо знати, де він розташований і як до нього дістатися. Терморегулятор знайти не проблема, його розташування поблизу ручки регулювання температури, адже вони взаємопов'язані між собою. Розташовуватись він може як усередині холодильника, так і зовні, все залежить від того, яким холодильником ви користуєтеся.
Приклади розміщення терморегулятора

Якщо модель вашого холодильника не з нових, то шукайте терморегулятор всередині камери. Він буде розміщений на стінці холодильника, а якщо бути більш точним, то близько ручки регулювання температури, ви побачите коробочку із пластику - це терморегулятор. Також це може бути суміщений плафон освітлення у холодильному відділенні.
У більш нових холодильниках і морозилках терморегулятор винесено за межі камери і він може встановлюватись вгорі холодильного агрегату. Але, іноді це може бути й інше місце, все залежить від моделі приладу, але, його не складно знайти - там, де ручка регулювання температури, там і терморегулятор. Щоб до нього дістатися, акуратно зніміть усі деталі, що призначені для його захисту.
 

Як перевірити терморегулятор холодильника.

Холодильник барахлить? А ви впевнені, що в усьому винен терморегулятор? Адже причиною може бути щось інше? Щоб дати відповіді на ці питання, потрібно знати, що свідчить про те, що терморегулятор холодильника дав збій.
Для простих холодильників з механічним термостатом найбільш поширені ознаки дефекту терморегулятора всього два:
- холодильник самостійно не вмикається;
- холодильник самостійно не відключається і при цьому у холодильному відділенні переморожує продукти.
Кожна з цих проблем свідчить про те, що в холодильнику виникла проблема з регулятором температурного режиму. Давайте спробуємо розповісти вам, як подолати цю проблему самотужки.
Холодильне обладнання самостійно не вмикається.
Перше, що доведеться зробити, це переконатися в тому, що проблема в термостаті. А для цього вам знадобиться виконати таке:
- перевірте, чи подається живлення до апарата, чи є освітлення в холодильнику. Можна підключити інший пристрій до цієї розетки. І чи не занижена напруга в мережі;
- сучасні холодильники розраховані працювати при кімнатній температурі. Перевірте температуру в приміщенні, вона повинна бути теплішою за +15 градусів;
- вимкніть холодильник із розетки, увімкніть його не раніше ніж через 5 хвилин і прислухайтеся до мотор-компресора. Чи не чути спроб запуску, гулу чи клацань?
Напруга подається, у приміщенні тепло, спроб запуску компресора не чути, тоді переходимо безпосередньо до перевірки термостата.
Для цього проводимо наступні дії:
- вимкніть прилад з розетки;
- знайдіть термостат і зніміть із нього всі захисні елементи;
- подивіться уважно, чи немає видимих несправностей.
Як правило, термостат має кілька кольорових проводів. Один з яких відповідає за заземлення, його ми чіпати не будемо, відсуньте його набік, щоб випадково не зачепити. Його колір жовтий та на ньому є поздовжня зелена смуга. А всі інші дроти, що підведені до термостату, необхідно замкнути безпосередньо між собою. Після цього увімкніть холодильник у розетку. Якщо він буде рівномірно працювати, значить, виною був терморегулятор і його потрібно замінити.

Термостат у розібраному плафоні
Термостати атлант із знятою захисною кришкою
Холодильник самостійно не вимикається.
Дефект термостата рідше, але може виявлятися не відключенням компресора.
Але для цього потрібно розібратися в наступному:
- чи достатньо холоду в холодильному відділенні, можливо, підмерзають продукти;
- чи проглядається паморозь у вигляді прямокутника на задній стінці в холодильному відділенні, що говорить про повну виморозку випарника.

Виморожений відкритий випарник
Виморожений випарник атлант закритого типу
Виморожений випарник Beco
Якщо випарник виморожується, а холодильник все ж таки не відключається, пробуємо замінити термостат.
Складність цієї роботи залежатиме від способу встановлення терморегулятора та кріплення трубки термостата до випарника. Перед роботою переконайтеся, що прилад вимкнено від мережі. Якщо термостат знаходиться у плафоні освітлення холодильного відділення, потрібно розібратися, як кріпиться сам плафон. Це можуть бути шурупи або засувки. Будьте уважні, щоб нічого не пошкодити, згодом пластик плафона стає крихким. Якщо ви впоралися з цим, відкручуйте сам термостат від плафона, від'єднуйте дроти при цьому сфотографуйте або замалюйте послідовність їх з'єднання. Далі потрібно витягти трубку термостата.


Колба термостата вставлена в трубку, що веде до випарника
Кріплення колби термостату
Вона може засовуватися в капронову трубку, що веде до випарника, що знаходиться в ізоляційному шарі. Або ж кріпитися до випарника у видному місці. Замінний термостат повинен бути такий самий або аналогічний заводському. Процедура складання відбувається у зворотній послідовності.
Дамо вам корисну пораду! Якщо ви виконуєте заміну терморегулятора вперше, то варто замальовувати або фотографувати кожен крок, щоб бути впевненим, що ви зберете все назад у правильній послідовності.


Автор: Майстер Плюс

Фото: